Nu släpps kossorna fria

I helgen öppnas dörrarna till Sveriges ladugårdar och de första vårystra kossorna släpps ut på grönbete. Ett vårtecken som blivit tradition och en höjdpunkt för många naturtörstande barnfamiljer.

15 april 2017 06:38

På påskdagen släpps de första kossorna ut på grönbete, på Björketorps gård utanför Ronneby i Blekinge. Där har mjölkbonden Per Brunberg arrangerat kosläpp sedan 1990-talet. De första i mindre skala, men nu lockar hans glada kor tusentals vuxna och barn.

Den första gången jag släppte för publik var inför en hänförd dam som cyklade förbi gården första maj 1993. Hon sade att de var det underbaraste hon sett, säger Per Brunberg, som efter otaliga kosläpp fortfarande tycker att det är lika kul.
Det är något av det roligaste som finns och det kommer att vara lika roligt i framtiden.

Mindre stressade

I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Arla säger hälften av alla tillfrågade föräldrar att deras barn inte har besökt en bondgård under året. Ännu fler uppger att de vill vara ute mer i naturen tillsammans med sina barn. Många upplever också att de känner sig mindre stressade när de är ute i naturen.

Det finns inte någonting som är så bra som att växa upp med djur. Jag är övertygad om att djur och människor får varandra att må bra, titta bara vad som händer när man släpper in en katt på ett äldreboende, säger Per Brunberg.

Matens ursprung

Kosläppen innebär också att barn och vuxna får se var maten i affären kommer ifrån, hur djuren har det och hur arbetet på en gård går till. På Björketorp är över 50 personer engagerade i söndagens släpp för att så många besökare som möjligt ska kunna få titta in i de öppna stallarna.

För inte så länge sedan hade de flesta av oss en farmor på landet som man åkte till på sommarlovet. Så är det inte i dag och kunskapen om livet på gården har sjunkit. Men jag berättar gärna, maten är en viktig del av våra liv, säger Per Brunberg.

Arla räknar med publikrekord på sina gårdars betessläpp som tillsammans lockade 165 000 besökare under förra året. Till dessa tillkommer Skånemejeriers gårdar, samt alla mindre gårdar och mejerier. För den som inte har möjlighet att besöka en gård kommer flera gårdar att live-sända sina släpp på webben.

Det är något av det roligaste som finns och det kommer att vara lika rolligt i framtiden.

Per Brunberg, mjölkbonde och lycklig kosläppare.

Fakta: Kosläpp

På påskdagen inleds vårens kosläpp, eller betessläpp som det egentligen heter. Först ut är Björketorps gård i Blekinge, helgen därpå följer flera gårdar efter.

Bland årets kosläppare finns 55 Arlagårdar, 27 Norrmejerier-gårdar, sju gårdar kopplade till Skånemejerier samt ett antal mindre gårdar.

Att korna skuttar och stångas när de släpps ut beror delvis på att de får tillgång till stort bete och vill röra på sig, delvis på att den inbördes hierarkin i flocken ska etableras.


Fakta: Att tänka på vid djurmöte

Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter du har kontakt med djuren och djurens närmiljö – glöm inte barnens händer.

Använd handsprit när du har tvättat dina händer, men tänk på att handsprit inte ersätter handtvätt. Händerna ska vara torra när du spritar dem.

Om du ska äta på gården ska du sätta dig på en anvisad plats eller välja en plats där det inte finns gödsel. Tvätta händerna innan du äter.

Håll uppsikt över barnen. Låt inte barnen stoppa händerna i munnen och skölj noga av tappade nappar.

Lyssna noga på den hygieninformation du får vid besöket och läs eventuella skyltar.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennie Lorentsson/TT