Nu går flyttlassen till Fjällvyn

Under onsdagen kånkades på en och annan flyttlåda till de nybyggda lägenheterna vid foten av Luossavaara.

Ulla och Jan Sydberg har hittat sitt srömläge på Luossavaara. "Man kunde inte låta bli att förälska sig i den här utsikten", säger Jan Sydberg.

Ulla och Jan Sydberg har hittat sitt srömläge på Luossavaara. "Man kunde inte låta bli att förälska sig i den här utsikten", säger Jan Sydberg.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-11-13 20:07

Ulla och Jan Sydberg har köpt en av Riksbyggens 47 lägenheter i bostadsrättsföreningen Fjällvyn nedanför foten av Luossavaara. 
 – Vi har bott i Luossavaara nästan hela vårat liv. Vi började med en lägenhet på Porfyrvägen. Sedan köpte vi hus på Skiffervägen och sedan bytte vi huset mot en lägenhet på Konduktören bakom polishuset, och det ska ju rivas, säger Ulla Sydberg. 
De valde att flytta två år innan utsatt datum för den gamla lägenheten. 
– Ja, genom att det här tillfället dök upp. Vi har fått en summa av LKAB för den gamla lägenheten, det har inte räckt till för att investera i den här lägenheten, men delar av den har givetvis gått till att finnsiera köpet av bostadsrätten. Nybyggnation idag är ju inte billigt, säger Jan Sydberg.  

I Fjällvyn har 41 av 47 lägenheter sålts. Priset är 25 000 per kvadratmeter. Cirka 20 procent av lägenheterna har köpts av personer som påverkas av stadsflytten. 
Att flytta till en lägenhet i nya centrum var inte aktuellt för Sydbergs när de skulle välja ny bostad. 
– Vi kände att det här området på något sätt blivit vårat. Och man kunde inte låta bli att förälska sig i den här utsikten, vi har haft den med oss hela vårat familjeliv, från det att vi bildade familj på Porfyrvägen 1977. 

Paret Sydberg har kunnat följa bygget av lägenheterna på plats. 
– Vi har passerat här lite då och då bara för att se vilken våning som kommit upp, det har känts roligt att kunna följa, säger Jan Sydberg. 
De kommer inte sakna närheten till centrum som nu kommer att hamna flera kilometer från den nya lägenheten. 
– Vi har ju bil. Jag jobbar på Raketskolan så jag pendlar ju redan nu, säger Ulla Sydberg. 
Paret valde den tredje våningen, de ville inte ha för många trappor. 
– Det kan komma en dag när hissen står och man står där med fyra matkassar. Då är det jättekul att bo på åttonde våningen. Man blir äldre också och man ska kunna ta sig upp och ner om hissen står. Och vi har ju fin utsikt mot fjällen från tredje våningen. 

Det var mer än en flyttlåda och soffa som bars in i huset under dagen. Kajsa Östergren flyttade in med hjälp av kompisen Sussanna Kärhä. 
– Jag har faktiskt aldrig bott åt det här hållet i Kiruna men det här kändes åt rätt håll på något vis, det är väldigt vackert, det kändes som att jag ville lite högre upp, säger Kajsa Östergren. 
Hon har sålt sitt hus, inte på grund av stadsflytten, utan helt frivilligt. 
– Det känns jätteskönt, helt underbart. 

Paret Sydberg ser fram emot att dricka morgonkaffet i det nya köket med utsikt mot Kebnekaisefjällen.
Paret Sydberg ser fram emot att dricka morgonkaffet i det nya köket med utsikt mot Kebnekaisefjällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!