Naturguider redo för jobb

Ytterligare åtta elever har utexaminerats från Tornedalens folkhögskolas 25-årsjubilerande naturguideutbildning i Övertorneå. Som tidigare år kommer eleverna från hela landet.

8 april 2019 19:04

Den här kullen började i januari förra året och slutade nu i april, vilket innebär att den sedan tidigare 80 veckor långa utbildningen har kortats till 56 veckor. Åtta veckor har utgjorts av praktik på främst olika turistanläggningar.

Läraren Rolf Lahti har varit med under hela tiden. Den andra läraren som haft hand om den grupp som nu är klar är Helene Andersson. Hon driver även ett eget slädhundsföretag i Storträsk i Kalix kommun.

Skaffat företagskontakter

Från Övertorneå kommer en elev. Det är Mikael Norberg, som i samband med utbildningsstarten uttryckte glädje över att ha fått så många likasinnade, det vill säga personer som är lika intresserade av allt som har med naturen att göra, att umgås med under drygt ett år.

– Nu närmast ska jag jobba i familjens butik och sedan får jag se vad det blir, säger Mikael.

Under utbildningen har han, på samma sätt som kurskamraterna, skaffat sig kontakter och har fått jobberbjudanden med olika företag inför vintern i den allt mer växande turismbranschen.

Tillbaka till Japan

Endast en till, det vill säga Lisette Karlsson, kommer från länet, närmare bestämt från Gällivare. 

Övriga har kommit från andra delar av landet för att utbilda sig i Övertorneå. Längst bort ifrån kom Isak Watanabe vars pappa kommer från Japan. Han återvänder nu dit. Så här säger han om sina arbetsuppgifter där:

– Jag har fått ett guiderelaterat jobb på ett så kallat Community project inom odling av skog, grönsaker och ris. Mina uppgifter blir inom odlingen och jag kommer också att guida besökare och berätta hur vi jobbar, säger Isak.

För övrigt framhåller han att han har trivts bra i Övertorneå med kulturen språket och speciellt nämner han de goda kanelbullarna. 

Vandringsled på Österlen

Hanna Albihn kom i fjol till Övertorneå från i Ramlösa i Skåne. Så här säger hon om upplevelsen:

– Här är det exotiskt med naturen för mig eftersom det är platt med åkrar där hemma. Nu fortsätter jag och ansvarar för ett hälsofik på Gränsälvsgymnasiet och efter skolavslutningen åker jag hem för att jobba på en vandringsled längs Österlen.

En ändrad livsstil

 Så här ser den nybakade naturguiden Tanja Andershem från Östersund på året i Övertorneå:

– Det har inneburit en ändrad livsstil och och att jag har fått se en annan del av Sverige. Jag tycker om Tornedalen, som faktiskt är ganska likt mina hemtrakter, men på försommaren och hösten har jag längtat hem till trädgården och kajakpaddling. 

– Hälften av det vi har lärt oss har vi lärt av varandra och vissa dagar har varit jobbiga, men så är det ju annars också var man än befinner sig, konstaterar Tanja.

Ut på hundspannsjobb

Mary Larsson, kommer från Löa i Västmanland och Hugo Ekerby från Huddinge. Tillsammans går de nu direkt ut på ett kortare uppdrag med hundspann från Signaldalen vid Narvik och med Jukkasjärvi som mål. 

Båda ser för övrigt fram emot variationsrika, framtida jobb med kylan, snön, norrskenet, fisket samt att få flytta runt och uppleva nya platser och anta nya utmaningar.  

Bästa kullen någonsin

I likhet med vad Rolf Lahti har sagt till andra kullar elever tidigare år, säger han att det här är den bästa kull elever han någonsin har haft. 

– Med tanke på den kortare utbildningstiden har vi fokuserat på turismkunskap, naturkunskap, mat, entreprenörskap, organisation, ledarskap, säkerhetstänk och en god portion friluftsliv. 

En ny kurs startade den 28 januari i år med 15 nya elever. Av de 14 som startade i den grupp som nu gick ut blev åtta kvar till slutet. Några insåg tidigt att det här inte var något som passade dem och några var med lite längre. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund