Misstänkt högerextrem terrorsekt avslöjad

Efter att ha attackerat människor med glasflaskor och elpistoler ska de ha planerat ytterligare attentat mot invandrare och politiska motståndare.

Tysk polis har gripit sex män misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorgrupp.

1 oktober 2018 11:21

Gripanden skedde i delstaterna Sachsen och Bayern. I samband med den storskaliga insatsen – där över 100 poliser deltog – gjordes tillslag mot flera lägenheter och andra platser i Sachsen, efter husrannsakningsorder utfärdade av en federal domstol den 28 september.

De gripna männen har kopplingar till nynazistiska kretsar i staden Chemnitz och betraktar sig själva som ledande figurer inom den högerextrema miljön i Sachsen, uppger den federala åklagarmyndigheten enligt Süddeutsche Zeitung.

Våldsamma attacker

De misstänks för att ha bildat en grupp vid namn "Revolution Chemnitz" – och ha planerat våldsamma attacker mot människor med utländsk bakgrund, statstjänstemän och politiker. Männen, mellan 20 och 30 år gamla, ska ha försökt att skaffa sig halvautomatiska vapen.

"Under utredningen har vi upptäckt påtagliga indikationer på att organisationen haft terroristiska mål", skriver åklagarmyndigheten.

Fem av de misstänkta männen attackerade och skadade flera människor med utländsk bakgrund i Chemnitz den 14 september, enligt åklagarna. Männen ska ha använt sig av både glasflaskor, handskar med stålknogar och elchockpistoler.

Sjunde person

Gruppen uppges ha planerat ytterligare en attack den 3 oktober.

En sjunde misstänkt, som tros ha varit gruppens ledare, greps den 14 september anklagad för att ha hotat den allmänna ordningen. Samtliga sju kommer inom kort att ställas inför en domare som ska ta ställning till huruvida de ska kvarhållas i häkte.

Gripandena sker en månad efter de våldsamma protesterna i Chemnitz, då högerextrema demonstranter gjorde nazisthälsningen och jagade och attackerade migranter och människor med invandrarbakgrund.

Protesterna bröt ut efter mordet på en 35-åring, som en syrisk man häktats för.

Bakgrund: Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!