Misstänkt erkänner vandalisering

Mannen som anhölls i fredags för skadegörelse och stölder har nu erkänt alla brott han är misstänkt för.

Bilhandlare har råkat ut för vandalisering av bilar vid upprepade tillfällen. Nu har en misstänkt man erkänt gärningarna.

Bilhandlare har råkat ut för vandalisering av bilar vid upprepade tillfällen. Nu har en misstänkt man erkänt gärningarna.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-09-24 15:53

I fredags anhölls en man i 20-års åldern för skadegörelse och stölder. Han är misstänkt för den skadegörelse som bland annat bilhandlare i Kiruna har råkat ut för vid flera tillfällen under de senaste månaderna. 
– Han häktades igår (måndag reds.anmärkning) på sannolikaskäl misstänkt för två fall av grov skadegörelse, tre fall av skadegörelse och en stöld, säger jouråklagare Henrik Wallin. 

Mannen erkände gärningarna under häktningsförhandlingen. 
– Han har erkänt samtliga gärningar han häktats för och det man kan säga också är också att det är väldigt stora värden som har skadats. 
Minimistraffet för grov skadegörelse vid en gärning är sex månader. 
– Det här är två gärningar som i dagsläget rubriceras som grova. Det handlar om ett väldigt straffvärt brott. Sedan var han 20 år vid gärningen och det betyder att han kommer att få lite rabatt. Jag har ingen exakt uppfattning i dagsläget, men för en vuxen person så är det mellan ett halvår och ett års fängelse för de här gärningarna, säger Henrik Wallin.  
Finns det misstanke om fler gärningsmän?
– Nej, det finns ingenting som tyder på att någon annan skulle vara inblandad,  utan det mesta tyder på att han skulle ha varit ensam och det är också vad han själv säger. 
Vad händer nu?
– Nu utreder vi ärendet vidare och går igenom gärning för gärning och håller de förhör som ska hållas, sammanställer teknisk bevisning och så vidare. När utredningarna är färdiga så ska de delges den misstänkte. 
Åtal ska väckas senast den 7 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!