Landsbygdsministern har under dagen träffat representanter för livsmedelsbranschen för att diskutera hur läget ser ut gällande livsmedelsförsörjning i ett krisläge. Flera av Sveriges stora matkedjor som Ica, Axfood och Coop närvarade samt företrädare för Svensk handel, Lantmännen, restaurangbranschen och fackliga representanter.
Mötet hölls med anledning av virusutbrottet.
Rent allmänt kan jag konstatera att gällande livsmedelsförsörjning så har vi ingen brist på livsmedel i Sverige i dag, säger Jennie Nilsson.
Ser ingen panik
Anledningen är enligt ministern att Sverige i grunden har en god livsmedelsförsörjning och att smittan inte varit särskilt långvarig ännu. Svenska konsumenter har också betett sig rationellt och tagit ett rimligt ansvar för att man har förnödenheter och torrvaror hemma.
Vi ser inte den typen av panikbunkring som man sett i del andra länder.
Själv har hon inte bunkrat någon mat men har sedan tidigare en beredskap med torrvaror och konserver hemma enligt myndigheternas råd. Ministern har inte ändrat sitt beteende på annat sätt än att säkerställa vad hon har i skafferiet.
Man ska inte bunkra mat, det är inte min bild. Däremot ska man noga lyssna på myndigheterna och följa de rekommendationer som finns. Alla människor bör alltid ha proviant hemma för att klara sig en vecka eller två i händelse av kris.
På mötet efterlyste branschen tydliga rutiner och instruktioner för hur smittspridningen ska hanteras rent generellt, en specifik fråga handlade om eventuell sanering av lagerlokaler.
Olika scenarier
Ungefär hälften av maten som äts i Sverige är importerad. Hur länge landet skulle klara sig i händelse av att coronautbrottet blir långvarigt är dock omöjligt att säga i nuläget, enligt Jennie Nilsson som påpekar att Sverige är väl rustat över tid.
Det som är viktigt är att vi har beredskap för många olika scenarier: ett långvarigt utbrott, stängda gränser, eller ett annorlunda beteende hos konsumenter som skulle kunna påverka det här.
Nilsson nämner åtgärder som att matlager på restauranger skulle kunna överföras till dagligvaruhandeln samt att personal som varslas från besök- och restaurangnäringen eventuellt skulle kunna övergå till livsmedelssektorn. Branscherna vill hitta lösningar här, enligt Nilsson.
Livsmedelsverkets råd vid en kris är:
Dricksvatten är viktigast: vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Beräkna minst tre till fem liter per person och dygn och förvara vattnet mörkt i plastdunkar som är avsedda för dricksvatten. Eller frys in pet-flaskor med vatten i frysen.
Mat med energi: i en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi. När du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Exempel på energirika livsmedel är nötter, frön, mandel, torkad frukt, mörk choklad och energibars. Tänk på att du också kan berika dina maträtter med olja, mjölkpulver, pesto med mera.
Välj matvaror som: kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning, kan förvaras i rumstemperatur.
Exempel på det är: konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao.
Källa: Livsmedelsverket