Människorättsaktivist friad i Rwanda

6 december 2018 17:09

Människorättsaktivisten och kritikern av Rwandas president Paul Kagame, Diane Rwigara, har friats av en domstol sedan hon bland annat anklagats för att ha uppmanat till revolt och förfalskat dokument.

37-åriga Rwigara, som stoppades från att ställa upp i valet i augusti, har återkommande anklagat presidenten för att kväsa oppositionen och för hans hårda grepp om makten, som han tog kontroll över efter folkmordet i landet 1994.

Jag kommer att fortsätta min politiska görning, kommenterar Rwigara den friande domen och tillägger att det finns mycket kvar att göra för att stärka demokratin i landet; bland annat sitter många människor fängslade av politiska skäl.

Kagame har fått beröm för att ha drivit en fredlig och ekonomisk utveckling av Rwanda sedan folkmordet som krävde omkring 800 000 liv ur folkgruppen tutsi samt moderata personer ur hutubefolkningen. Men han har också kritiserats av människorättsgrupper för omfattande övergrepp, hårda tag mot oppositionen och för att ha tystat oberoende medier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters