Många oroas av för mycket alkohol i jul

Drygt fyra av tio svenskar har en eller flera gånger varit med om ett julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol, visar en ny Sifoundersökning.

En tredjedel av de svarande har varit oroliga för att någon eller några de firar jul med ska dricka för mycket.

18 december 2017 05:00
Det handlar om att tänka till och våga vara den som ställer frågan om hur vi ska ha det, och klargöra hur man vill ha det till jul vad gäller alkohol, säger Anna Kervall, tillförordnad vd på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget.

Sifoundersökningen har gjorts på uppdrag av IQ.

Den visar också att bara omkring en femtedel av de 1 000 svarande tycker att det är viktigt att alkohol serveras vid julbordet med släkten och vid själva julfirandet.

Ingrodda normer

Men trots att så pass många har sett överdrivet drickande, samtidigt som så pass få tycker att alkoholen är viktig, är inte Anna Kervall förvånad. Hon talar om ingrodda normer och förväntningar.

Jag tror att det finns en vana att det ska serveras öl med alkohol i stället för en öl utan alkohol. I dag finns det ju lika bra sortiment och utbud utan alkohol men det kan vara så att det alltid varit så här och att man inte tänker utöver det.
Jag tror verkligen att man tycker att det inte är så viktigt, utan att man bara inte har ställt sig frågan, fortsätter hon.

Det finns stora skillnader mellan könen. Männen tycker att det är klart viktigare med alkohol vid firandet än vad kvinnor tycker – 28 procent mot 15 procent.

Barnens högtid

På frågan om jul- och nyårsfirandet skulle bli bättre om de drack mindre svarade 67 procent av samtliga att det skulle bli lika bra, 6 procent att det skulle bli sämre och 3 procent att det skulle bli bättre. Övriga anger att de inte dricker alkohol eller att de inte vet.

Anna Kervall säger att den som vill dricka kan tänka på att göra det med måtta, och att ingen som inte vill ska pressas att dricka.

Hon pekar också på undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som visar att fler unga tycker att föräldrarna dricker för mycket, och hon säger att julen är barnens högtid.

De ska kunna lita på att julen blir som de har tänkt sig.
Det handlar om att tänka till och våga vara den som ställer frågan om hur vi ska ha det, och klargöra hur man vill ha det till jul vad gäller alkohol.

Anna Kervall – tillförordnad vd på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget – till TT om att många är oroliga för att någon i deras närhet ska dricka för mycket alkohol i jul.

Fakta: Undersökningen och tips inför julhelgen

Sifoundersökningen har gjorts mellan den 25 och den 30 oktober i år och genom en webbpanel med 1 000 svarande över 18 år.

Antalet män som deltog var 528 och antalet kvinnor var 472.

Tipsen från IQ är att respektera om någon inte vill dricka alkohol i samband med julfirandet. Tjata inte om att de ska prova utan låt människor bestämma själva.

Om du inte tycker att ni ska dricka snaps, julöl eller annan alkohol till julmaten, säg det. I dag finns det många alkoholfria drycker att dricka till jul.

I samband med jul är det viktigt att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar personerna du firar jul med. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla?

Källa: IQ

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!