M-politiker slutar efter avslöjanden

Den moderate riksdagsmannen Michael Svensson lämnar politiken efter avslöjanden om att han fått felaktiga reseersättningar.

Aftonbladet avslöjade under måndagen att han uppgett att han kört bil i Sverige – men varit i Asien.

21 augusti 2018 08:06

Under utlandssemestrar har Michael Svensson (M) uppgett att han kört bil i Sverige och fått ersättning för det. Men samtidigt befann han sig i Asien. Nu lämnar han politiken, efter ett möte med fullmäktigegruppen i Falkenberg.

Jag har kommit fram till att det enda riktiga beslutet är att jag inte ställer upp i valet och att jag stryks från samtliga listor, säger Michael Svensson till Hallands Nyheter.

Michael Svensson har kvitterat ut 378 000 kronor i bilersättning från riksdagen sedan 2014, vilket är mest av alla riksdagsledarmöter. Men vid flera av de påstådda körningarna i Sverige har han i stället befunnit sig utomlands, skriver Aftonbladet.

Privat resa

I slutet av december till mitten av januari var Svensson på en privat resa i Sydostasien, där postade han inlägg på Facebook den 31 december om hur det var där – och den 13 januari att han var på väg hem.

Samtidigt hade han satt upp en rad körsträckor i Sverige. Han påstod sig bland annat ha kört 1 040 kilometer mellan Falkenberg och Stockholm tur och retur. Han uppgav även att han kört tur och retur till Göteborg, Jönköping och Borås – när han egentligen var i Asien.

Skyller på slarv

Detta har även skett vid åtta andra tillfällen, vilket totalt räknats ihop till 580 mil. Resorna har genererat honom strax över 15 000 kronor då milersättningen för riksdagsledarmöter är 26,50 kronor per mil för den som använder egen bil.

Michael Svensson har svarat Aftonbladet i en kommentar och skyller på slarv.

”Har jag begått fel, ska detta givetvis rättas till. Jag kan enbart skylla på misstag och slarv, inget annat. Jag har inte varit tillräckligt noggrann när jag gjort reseräkning och inte stämt av tillräckligt bra gentemot min almanacka. Det beklagar jag djupt”, skriver han.

Kvar på valsedeln

Moderaterna skriver i ett pressmeddelande att det är för sent att ta bort Michael Svenssons namn från valsedlarna, men de eventuella personkryss han får kommer inte att räknas utan tillfalla partiet. Länsförbundsordförande i Halland, Mikaela Waltersson, säger enligt pressmeddelandet att det som skett är allvarligt.

"Michael har valt att ta det här beslutet och jag har full respekt för hans ställningstagande. Stämmer medieuppgifterna är det allvarligt. Michael vidhåller att han inte har gjort något medvetet fel, men han gör det här med omsorg för partiet."

Fakta: Michael Svenssons resor

Under dessa resor har Michael Svensson (M) uppgett att han kört bil i Sverige samtidigt som han enligt Aftonbladet varit utomlands.

Thailand, januari 2018: Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1 040 kilometer, Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer, Falkenberg-Jönköping tur och retur, 345 kilometer, Falkenberg-Borås, 240 kilometer. Sammanlagt 1825 kilometer.

Israel, 3 november 2017. Falkenberg-Växjö tur och retur, 330 kilometer.

Israel, 31 oktober 2017. Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1040 kilometer.

Österrike, 6 oktober 2017. Falkenberg-Örebro tur och retur, 780 kilometer.

Taiwan, 13 april 2017. Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Tyskland 18 juli 2017. Falkenberg-Västervik tur och retur, 620 kilometer.

Frankrike 26 augusti 2016, Falkenberg-Kungsbacka, tur och retur, 180 kilometer

Frankrike, 16 och 17 mars 2015. Falkenberg-Laholm tur och retur, 150 kilometer, samt Falkenberg-Halmstad tur och retur, 80 kilometer.

Kanarieöarna i februari 2015. Falkenberg-Malmö tur och retur, 400 kilometer samt Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Källa: Aftonbladet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT