Vapenbeslag kopplas till Hells Angels

En fullvärdig Hells Angels-medlem misstänks för grovt vapenbrott efter en stor polisinsats. Den 37-årige mannen är sedan tidigare dömd för grov brottslighet.

7 april 2020 20:30

Den 37-årige Hells Angels-medlemmen greps misstänkt för drograttfylleri efter en fordonskontroll den 6 mars då han uppvisat tecken på att vara påverkad. I bilen påträffades mindre mängder amfetamin. 

Men det var först i den efterföljande polisinsatsen av specialtränad polis som det blev fullträff. I en företagslokal i Luleå, som kan kopplas till 37-åringen, påträffades nästan 100 gram amfetamin – och ett vapenlager.

Vid sidan av två pistoler fann poliserna vid insatsen ett militärt automatvapen av modellen AK4, ett armborst, sprängmedel och massor av ammunition av olika kalibrar. Ett mycket avancerat mörkersikte till automatkarbinen beslagtogs också.

– Vi kopplar det här till den organiserade brottsligheten i Norrbotten. De använder vapen och de explosiva varorna som verktyg i kriminella konflikter, säger PA Heikkilä, chef på polisens avdelning för grova brott.

37-åringen anhölls av åklagaren misstänkt för drograttfylleri och grovt vapenbrott, men försattes på fri fot kort innan beslut i häktningsfrågan skulle tas.

 

Polisens insats är en del i den nationella initiativet mot den organiserade brottsligheten, Operation Rimfrost, uppger PA Heikkilä. Insatsen har tidigare framför allt riktat in sig mot storstadsregionerna. 

– Vi fortsätter utredningen med förhör och tekniska bevisning. Vi har skickat ned de till Nationellt forensiskt center för teknisk utredning, och sedan fortsätter ärendet, säger PA Heikkilä. 

Den 37-årige mannen dömdes 2008 till fyra år och tio månaders fängelse för delaktighet i Elbatongligans härjningar i januari 2007 på bostadsområdet Örnäset i Luleå. Offret tvingades den gången genomgå en tortyrliknande misshandel efter att sju män tagit lagen i egna händer.

Offret plågades bland annat med strömstötar mot könsorganet.

 

I mars 2015 var det dags igen då Hovrätten för övre Norrland slog fast att 37-åringen gjort sig skyldig till grovt hemfridsbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak till tio månaders fängelse. Brott som han begick tillsammans med en fullvärdig medlem och klädd i kläder med symboler som kunde kopplas till Hells Angels.

Jörgen Eriksson, 51, leder Hells Angels avdelning i Luleå. 

– Vad har klubben med det där att göra? Vi har ingenting med det att göra. Ring honom i stället. Hej då.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Norlin Johansson 070-6407532,Tommy Lundqvist