"Stilren med välpatinerade ytor. Verklighetsförankring trots avsaknaden av den berömda fåtöljen."

Så löd motiveringen, då Viktor Hemling och Viktor Lindqvists "Barcelona Pavilion" utsågs till årets pepparkakshus på LTU. Verket, berättar tävlingsvinnarna, är baserat på Ludvig Mies van der Rohes bidrag till Världsutställningen i Barcelona 1929 – en byggnad som bland annat hyser den ikoniska Barcelonastolen.

– Inspirationen bakom pepparkakshuset var en studieresa som vi gjorde i april, till Barcelona och den här byggnaden. Vi blev förälskade i den. Men vi prioriterade bort de berömda Barcelonastolen, eftersom det är en inredningsdetalj. Och det finns en bänk vid poolen, så man har någonstans att sitta ändå.

Artikelbild

| "Fort Knox" av Rebecca Hedberg, Tyra Liljerud och Torun Varg.

LTU:s pepparkakstävling har arrangerats i åtta år nu, och innehåller flera delar. Den estetiska deltävlingen är härmed avgjord, men nu ska skapelserna lånas ut till Teknikens hus i en vecka, och vid ett senare tillfälle ska de också tryck- och brandtestas. Juryordförande Catrin Edelbro berättar att hon påbörjade tävligen för att även vuxna elever skulle få sig lite julstämning:

– Barn på förskolor och skolor får ju åka på julkalender och sjunga sånger under hela december, medan vi som vuxna blir ganska stela. Så det här är mitt bidrag till att höja någon julstämning! Sedan har vi ju fokus på byggande här [på LTU], så det känns väldigt naturligt att studenterna får bygga något kreativt och att vi bedömer det.