Det är Dagens Nyheter som i dag avslöjar handlingar i Ikeagrundarens testamente, som enligt uppgift i DN blir offentliga senare under dagen.

Exakt vilka summor det handlar om eller var satsningarna ska göras framgår ännu inte. Enligt DN är summorna snarare "hundratals miljoner" än miljardbelopp. En bedömning är att den vänskap som utvecklades mellan Kamprad och landsbygsminister Sven-Erik Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda, varit en bidragande faktor.

Familjen Kamprads stiftelse skapades 2011 och är i dag god för 4,7 miljarder. Den stiftelsen får nu alltså ytterligare tillskott.

Stiftelsens syfte när den skapades var att stärka utbildning och forskning i Småland. Den kompletteras nu med utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling i Norrland.

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, förklarar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till Dagens Nyheter.

Övriga delar i förmögenheten går till Ingvar Kamprads barn.