Räddningsplanen för Stuk skrotad

Fortfarande brottas Stuk bar och restaurang med ekonomiska bekymmer. De tidigare planerna, att LTU ska ta över hyreskontraktet, är skrotade.

Thomas Stenström live på Stuk i september 2017.

Thomas Stenström live på Stuk i september 2017.

Foto: Magnus Tosser

LULEÅ2018-03-09 15:08

Årsredovisningen för 2016 visade på ett minusresultat på cirka 2,2 miljoner kronor. Enligt Jan Wicén, styrelseordförande, är ekonomin fortsatt ansträngd.

– Vi resonerar med universitetsledningen om olika åtgärder för att komma till bukt med det, säger han.

Bokslutet för 2017 är ännu inte färdigt men det lutar åt röda siffror även om det ser bättre ut än 2016. Någon konkurs är inte nära, enligt Jan Wicén.

– Nej, inte ännu. Men självklart beror det helt och hållet på vad som händer den närmaste framtiden, säger han.

Anledningen till ett förbättrat resultat 2017 beror enligt Jan Wicén på en kvalitetshöjning. De har bland anställt en professionell ledning med erfarenhet från restaurangbranschen.

– Kvalitén har gått upp på både lunch, mat och sittningar. Vi har ökat all försäljning.

Tar ni dit billigare akter för att spara pengar?

– Dyra akter ger de absolut mest lönsamma kvällarna, Markoolio var en succékväll då vi tjänade enormt mycket pengar och han var den dyraste akten 2017. Billigare akter för att spara pengar är helt fel väg att gå, säger Jan Wicén.

Vad diskussionerna med universitetsledningen handlar om mer exakt vill han inte gå in på.

LTU:s universitetsdirektör, Staffan Sarbäck, säger att de tidigare planerna på att Luleå tekniska universitet ska ta över hyreskontraktet för Stuk bar och restaurang från Akademiska hus och sedan hyra ut i andra hand är skrotade. LTU tror att det finns bättre lösningar.

– Stuk är jättebra på att jobba med restauranger och vara till för studenterna utifrån nöjesperspektivet. Vi är duktiga på att se till att det finns bra undervisningslokaler och forskningslabb. Vi som universitet ska inte ta över den typen av verksamhet, däremot kan vi stötta den, säger Staffan Sarbäck.

Hur en sådan stöttning kan se ut i detalj vill han inte gå in på. Men han säger att de för samtal med Stuk utifrån att universitetet vill ha ett levande campus, veckans alla dagar. Redan nu, menar han, har Stuk på ett förtjänstfullt sätt öppnat upp sig och är numera inbjudande för alla.

– De har även planer på att öppna ett kafé. De bidrar till att göra Porsön till ett till attraktivt område med ett attraktivt campus. Snart får vi nya studentbostäder, 200 som blir granne med Stuk.

Stuk är viktigt för universitetet, enligt Staffan Sarbäck, så pass att det kan fälla avgörandet när studenter ska välja studieort.

– Studenterna tar för givet att det ska vara bra kvalitet. De satsar 250 000 kronor på studielån och fem år av sitt liv, klart att det då ska vara bra.

Läs mer: Räddningsplan för Stuk efter miljontappet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om