Mitt under valrörelsen surnade Karlsson till och bröt all kontakt med Hyresgästföreningen. Bakgrunden är förbundets kampanj där Moderaterna pekades ut som en röst för marknadshyror, vilket enligt såväl Karlsson som partiledaren Ulf Kristersson och bostadspolitiske talespersonen Mats Green är felaktigt.

– Man valde en kampanjform där man demoniserade M och ett par andra partier fast vi varit väldigt tydliga med att marknadshyror inte är vår agenda, säger Mattias Karlsson.

Läs mer: M-topp i storbråk med Hyresgästföreningen

Artikelbild

| "Klart vi inte ljuger", säger Maria Stenberg, Hyresgästföreningen.

På måndagen var Hyresgästföreningen värd för ett möte där samtliga riksdagsledamöter från Norrbotten var inbjudna. S, C och V var representerade, medan Karlsson bojkottade och Eric Palmqvist (SD) inte kunde närvara av familjeskäl. Därmed har Karlsson vägrat kontakt med Hyresgästföreningen i fyra månader.

– Det var en rad av incidenter som ledde fram till det här.

Är det en framkomlig väg att inte samtala med meningsmotståndare?

– Det är inte det det här handlar om. Jag träffade Unionen i dag, vi står långt från varandra i många frågor. Man ska alltid ta diskussioner, det är många gånger jag fått aha-upplevelser och ändrat åsikt. Min kritik mot Hyresgästföreningen är att de använder lögnen och försökte pådyvla mig och mitt parti en åsikt vi inte har. Det är inte så här en seriös och relevant samtalspart i bostadspolitiken ska agera.

Hyresgästföreningens regionchef Maria Stenberg tillbakavisar att förbundet skulle ljuga om Moderaternas politik.

– Nej, det är klart vi inte ljuger. De har ett stämmobeslut att de ska jobba mot marknadshyror, säger Stenberg.

Hon syftar på beslutet på M:s arbetsstämma i Örebro hösten 2017, som innebär att partiet ska verka dels för marknadshyror i nyproduktion, dels för ett mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet. Något partiledningen alltså inte anser är att vara för marknadshyror.

– Det är det vi utgår från, vad man bestämt på sina kongresser, säger Stenberg.

Mattias Karlsson, Ulf Kristersson och bostadspolitiske talespersonen Mats Green säger att M inte vill ha marknadshyror.

– Jättebra att de säger så, men i min värld är kongressbesluten vägledande för ett politiskt parti. Vi får se på deras nästa kongress om de ändrar det tidigare beslutet.

Maria Stenberg tycker att det är beklagligt att Mattias Karlsson inte vill samtala med Hyresgästföreningen.

– Ledsamt att han som representant för norrbottningarna väljer bort en organisation som företräder väldigt många medlemmar. Som riksdagsledamot har man ändå ett ansvar att lyssna in åsikter.

Samtidigt som fejden med Karlsson pågår har Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren öppnat för att diskutera friare hyressättning, tillsammans med andra frågor som till exempel skatter och finansiering av nya bostäder.

– Vi vill vara en aktiv part som kan diskutera alla frågor. Men marknadshyror är vi inte för, säger Maria Stenberg.

Mattias Karlsson ser ändå utspelet som ett steg i den mer liberal riktning.

– Jag hoppas att det är ett sätt för dem att backa från de uttalanden de gjort tidigare och framöver bli en mer konstruktiv part, säger han.