Luleås äldste person har gått bort

Åke Blixt blev 106 år och 133 dagar. "Han var ute och gick fram till veckan innan hjärtinfarkten", säger brorsdottern Märta Blixt.

30 september 2019 19:51

Den 8 maj förra året skrev vi att det var på dagen 105 år sedan Ernst Åke Blixt såg dagens ljus i Kiruna.

Nu har han gått ur tiden.

– Han har varit vital in i det sista, till 24 timmar innan han lämnade jordelivet. Han har bott hemma och klarat sig med lite hemhjälp. En fantastisk personlighet som tyckte om livet in i det sista, säger Märta Blixt, 74.

Åke Blixt dog den 18 september.

– Han var ute och gick fram till veckan innan han fick den här hjärtinfarkten, som man naturligtvis inte kunde häva. Den goda döden, han slapp ramla och bryta benet och bli sängliggande. Jag har aldrig hört honom klaga på ålderdomen, han fick visserligen gå med rullator men var kanonfrisk. Det är helt otroligt, säger Märta Blixt.

 

Hon minns sin farbror som en naturmänniska.

– I hela sitt liv har han älskat naturen, vatten, vind och båtar.

 

Inför 103-årsdagen berättade Åke Blixt att han kört bil till han var 98 år, om tomheten efter frun Karins bortgång och hur mycket han älskade Luleås skärgård.

– Jag köpte timring på Brändöskär och den stugan var vi mycket i jag och Karin. Vi upplevde 24 islossningar därute. Skulle jag önska mig något mer så hade det varit att få bygga en båt, sa han.

 

Åke Blixt trodde själv inte på någon särskild hemlighet bakom ett långt liv.

– Nej, det handlar om att leva ett normalt liv. Jag har inte ätit något speciellt, vanlig husmanskost, men så har jag aldrig rökt, sa Åke Blixt i sin sista intervju med Norrbottens Media.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund