Läs mer: Körde över 100km/h.

Läs mer: Åklagaren yrkade på fängelse.

Läs mer: "Jag kommer att överklaga"

Artikelbild

| Den åtalade 18-åringen, här tillsammans med advokaten Magnus Ericsson, ställs nu inför rätta i hovrätten under två dagar med start på torsdagen efter dödsolyckan på julafton förra året.

Rättegången, som hålls under två förhandlingsdagar, startar på torsdagen. Kravet från åklagarhåll är en straffskärpning för den åtalade 18-åringen som satt bakom ratten i den bil som blev Elin Skogqvists död på julaftonskvällen förra året.

Luleå tingsrätt dömde 18-åringen till 80 dagsböter villkorlig dom för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Kravet på en straffskärpning med ett fängelsestraff som påföljd, och att brotten nu rubriceras som grova, kommer under rättegången att framföras av vice chefsåklagare Anna Bergström.

Som grund för överklagan anges följande: Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av gärningarna och utifrån straffvärdet gjort ett felaktigt val av påföljd.

Artikelbild

| Dagen efter dödsolyckan brann ljusen intill olycksplatsen.

Bevisningen som Hovrätten för övre Norrland kommer att ta del av är samma som tingsrätten. Det handlar om uppspelningar av förhör och presentation av den tekniska utredningen.

De tunga delarna i bevisningen är vittnen som säger sig ha sett 18-åringen köra mot rött. En teknisk utredning av företaget Evidenz anförs också precis som i tingsrätten, där det slås fast att 18-åringen fordon hade en hastighet på runt 100 km/h vid olyckstillfället.

I domen underkände Luleå tingsrätt utredningen från Evidenz. Domstolen menade också att vittnen som uppgett att 18-åringen körde uppemot 100 km/h, kan ha misstagit sig på grund av sportbilens snabba acceleration och kraftiga motorljud. Rätten pekade på data från fordonet som visade att hjulens hastighet var 80 km/h.

18-åringen kräver i första hand att åtalet mot honom ogillas.

Via sin försvarare, advokat Magnus Ericsson, har 18-åringen ifrågasatt den tekniska utredningen.

Norrbottens Media har sökt Ericsson för en kommentar inför förhandlingen i hovrätten.