Det var i höstas som inbjudningarna skickades ut till tjejer som läser naturvetenskap och teknikprogram på gymnasiet. I en lektionssal på LTU har en grupp tjejer precis tillverkat elektroniska smycken. En av dom är Jennie Pavval, hon har alltid haft ett teknikintresse så när inbjudan damp ner i brevlådan såg hon det som en självklarhet att anmäla sig till 5-Tek. För henne är Luleå tekniska universitet ett förstahandsval.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Framförallt är det kul att träffa andra tjejer som har teknikintresse, säger Jennie Paval.

Wilma Sund från Lycksele tycker det är bra att initiativet riktar sig till tjejer.

Artikelbild

| Spelprogrammering i fokus. Maya George var intresserad av att prova på programmering.

– Jag tror det är fler tjejer som vågar ta plats när det bara är tjejer som är inbjudna, säger hon.

5-Tek pågår mellan den 29 till 31 oktober får tjejerna prova på olika workshops, bland annat att programmera spel och att smälta metaller i en 1250 gradig ugn tillsammans med metallurgiforskare.

Att få tjejer väljer tekniska utbildningar är ett faktum. Projektledare Susanne Ljunghager vill att fler tjejer ska se teknikutbildningar som ett alternativ. Det var obalansen som gjorde att initiativet drogs igång.

– Det behövs fler tjejer på teknikutbildningarna. Det är bra om det kommer in fler tjejer som förnyar branschen med nya ögon. Målsättningen är att fler tjejer ska söka teknikprogram här på universitetet.