I dag presenterades alla förslag, där byråer som Wingårdhs, Tirsén & Aili och Nordmark & Nordmark tävlar om att få gestalta de nya husen.

– Vi har bostadsbrist och behöver få till bostäder så fort som möjligt, säger Malin Lagerwall, planeringschef på Luleå kommun.

Sex förslag har kommit in, och en jury har redan haft sitt första möte. Målet är att välja ett förslag inom kort.

Artikelbild

VINTRIGT. Galären och HSB har anlitat White och Henning Larsen för att gestalta det här förslaget. Cirka 200 lägenheter.

– Det ska vara en arkitektonisk pärla. Det ska styra i bedömningen. Vi vill vara klara under första halvan av maj, säger juryns sammankallande, Jonathan Molund, mark- och exploateringsingenjör på Luleå kommun.

Arkitekten Hans Tirsén tycker att den så kallade markanvisningstävlingen är välkommen.

– Jätteroligt att det här sker för en gångs skull. Det är inte så ofta och man skärper sig lite extra, säger han.

Lulebo äger fastighetsbeståndet på Malmudden i dag, och det kommunala bostadsbolaget har tillsammans med Riksbyggen lagt ett av förslagen. De övriga byggarna är Nåiden, Lindbäcks, HSB och Galären.

Artikelbild

STRANDNÄRA. Här är förslaget från A & D och PEAB. Cirka 130 lägenheter.

I dag finns bland annat ett gruppboende på området, som ligger närmast Skurholmsfjärden, intill badstranden på Malmudden.

Kommunen har haft förhoppningar om att kunna börja bebygga området någon gång 2017-2018, men inget ska ske innan man hittat en ersättningsplats för det gruppboende som i dag finns på platsen.

Artikelbild

TRÄHUS. ”Träpunkt” heter förslaget från Nordmark & Nordmark och Lindbäcks. Cirka 160 lägenheter.

– Vi kommer förstås inte att slänga ut dem, säger Malin Lagerwall.