Nu har kylan återvänt men den värme och allt som följde med det var ett bakslag för Luleås isbana. Ett tag såg det ut som att banan var på väg mot en tidig öppning men frågan är om det blir så. I Piteå, där vattenförutsättningarna är annorlunda och isen bygger snabbare, öppnade banan redan i slutet av november men det varmare vädret i kombination med högvatten som strömmade gjorde att det bildats så kallade varmhål i isen och banan fick stänga bara en vecka efter öppning. Sedan kom snön och den går inte att ploga bort på grund av varmhålen som måste frysa på igen.

I Luleå har man inte problem med varmhål som lurar under snön, däremot är det ju ett ganska stort problem med andra hål, exempelvis öppna vakar vid Bergnäsbron.

– Vi kommer inte gå ut och provborra någonting den närmaste tiden i alla fall. Det måste vara kallt många dagar till. I går när jag passerade Bergnäsbron såg jag att det var två vakar som fortfarande inte tagit ihop, säger Jan Blomqvist, som håller i anläggandet och underhållet av isbanan.

Artikelbild

| Jan Blomqvist håller i isbanan för kommunens räkning. Nästa vecka kommer isen mätas och först då vet isgänget om det går att börja markera upp banan med skoter. Det är första steget mot att få till en bana.

Innan blidan var isen mellan 11 och 13 centimeter i Södra hamn och i Norra något tjockare. Sträckan mellan Norrbottensteatern och Hälsans hus är den som först brukar bli klar.

Kommer ni börja jobba något med den sträckan?

– Inte den här veckan. Vi tar nya tag på måndag. Då får vi åka ut och borra för att se vad vi har. Det här regnet och blåsten som var, det har inte varit nyttigt för isen. Sedan kom snön och det betyder att den lilla is som fanns växer ju ingenting.

När isen väl är kollad och sträckningen är markerad kommer Jan Blomqvist och hans personal att köra med skoter fram och tillbaka för att trycka ihop snön för att på så sätt ta bort den isolerande verkan snön ger vilket hämmar ispåbyggnaden. Förra året öppnade banan vid jultid, frågan är om hemvändarna kan räkna med det i år

För att sedan kunna gå ut med minsta maskinen på isen krävs 20 centimeter is, de större grejerna kräver ytterligare några centimeter.