Efter turbulensen – Nordström avgår

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) avgår med omedelbar verkan. Vi rapporterar löpande.

10 oktober 2019 14:21

Detta enligt uppgifter till Norrbottens Media.

Enligt källor är anledningen den turbulens som varit kring honom och Luleå kommun den senaste tiden. Nordström har fått ta emot mycket kritik, inte minst på sociala medier, och nu ska han ha känt att en gräns är passerad.

Strax efter avslöjandet skickade Socialdemokraterna ut ett pressmeddelande. Nordström lider av akut stress, skriver partiet.

– Det här är en stor förlust, både för socialdemokraterna som parti men också för Luleå kommun och Norrbotten. Han har tagit stort ansvar för den ekonomiska utvecklingen, varit en viktig aktör för att skapa nya jobb och utveckla näringslivets förutsättningar samt tagit bostadsbyggandet till rekordnivåer, en ekvation som många trott varit omöjlig, säger Anders Öberg.

– Niklas har varit utsatt för ett stort medialt tryck, både kring hans politiska gärning samt hans person. Därför har jag en stor förståelse för beslutet. Han har i allt för stor utsträckning själv fått bära frågorna och ansvaret för den förda politiken, säger Öberg.

Lenita Ericsson går in som tillförordnad ordförande för Socialdemokraternas fullmäktigegrupp.

Socialdemokraterna har inlett arbetet med att hitta en efterträdare.

– Jag vill inte spekulera i när det kan vara klart. Det viktiga är inte att det går fort utan att medlemmarna får göra sin röst hörd och att vi finner den absolut bästa kandidaten, säger Öberg.

Det har stormat friskt kring Luleå kommun den senaste tiden. I fredags beslutade sig Nordström för att sparka kommundirektören Mikael Lekfalk, efter att det uppdagats att han beslutat om ett mentorstöd för sig själv till en kostnad av 30 000 i månaden för 1,5 dags tjänst.

Och i onsdags meddelade Anders Persson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, att han avgår. Persson har bland annat kritiserats för bristande ledarskap.

Niklas Nordström tillträdde som kommunalråd 2014, då han efterträdde Karl Petersen. Under hans första period vid makten var Yvonne Stålnacke förste kommunalråd och ordförande i kommunsstyrelsen. Sedan 2018 har Nordström haft en posten.

Åren med Nordström har varit turbulenta. Utförsäljningen av allmännyttan, beslutet om Framtidens skola och de nu aktuella besparingarna har gjort Nordström till en omstridd person. Han hamnade också i blåsväder där dåvarande kommundirektör Mikael Lekfalk bjöd in till 50-årskalas på kommunens bekostnad för Nordström. Festen ställdes dock in efter kritik.

Norrbottens Media söker Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!