Coronaviruset påverkar norrbottniska företag

Kinabörserna rasar och förhandlingarna efter Brexit inleds. Det innebär utmaningar för företagen i Norrbotten.

5 februari 2020 09:30

Spridningen av coronaviruset gjorde att de kinesiska börserna rasade i början av veckan och det påverkar även företagen i Norrbotten.

– Många företag i Norrbotten verkar på en global marknad och är mer eller mindre beroende av varor från och till Kina genom import och export. Det som sker nu kommer att påverka företagen under det första kvartalet. Flera bolag har ställt in resor till Kina och när de kommer tillbaka så måste de vara i karantän i två veckor. Men även inom besöksnäringen har många resor som blivit inställda, säger Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare.

– Frågan är hur mycket av det här som blir ihållande eller kan man ta igen det under de kommande kvartalen. Det beror på hur viruset utvecklas. Tittar man på den dagliga procentuella förändringen av sjuka och smittade så har den gått ner, men det finns risk att viruset på nytt börjar sprida sig, säger Kiran Sakaria, makrostrateg på Handelsbanken. 

LKAB är ett företag som verkar i Kina.

– Kortsiktigt så påverkar det som hänt inte LKAB. Vi arbetar sällan på kortare horisont än på kvartal. För oss är de dagliga svängningarna inte intressanta utan mer om det blir bestående effekter av det här, säger Markus Petäjäniemi, direktör för Marknad och teknik LKAB.

För LKAB är det mer intressant hur pris och efterfrågan på stål utvecklas.

– När coronaviruset bröt ut såg vi att det underliggande järnmalmpriset föll med 8–9 dollar över ett dygn. Inget fundamentalt hade hänt på ett dygn utan marknaden blev mer försiktig. Men när man börjar isolera städer, förlänger nyårsfirandet och stänger vissa företag så påverkar det efterfrågan på stål. Då påverkas efterfrågan på järnmalm, säger Markus Petäjäniemi.

Brexit är en annan händelse som påverkar företagen i Norrbotten. Storbritannien är den tredje viktigaste marknaden för företagen i Norrbotten och den sjätte viktigaste marknaden för företagen i Sverige. 

– Jag tycker företagen här i Norrbotten är så väl förberedda som de kan vara. Vi på handelskammaren har i flera år arbetat med den här frågan och haft Brexitseminarier, säger Linda Nilsson.

Först i slutet av året förväntas förändringarna av Brexit slå igenom.

– Järnmalm har hittills varit väldigt förskonat från skyddstullar. Tittar man ett antal decennier tillbaka så har sällan råvaror blivit drabbade utan det är mer förädlade produkter som stål som blivit det, säger Markus Petäjäniemi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Reino Jillker