Benskörhet: ''Projektet går framåt''

Många patienter får inte den vård som behövs för benskörhet på grund av dess okända och dolda natur. Därför satsar Region SKåne på ett nytt projekt.

I norrbotten erbjuds personer mellan 60 och 80 år att undersökas för benskörhet om de drabbats av benbrott.

I norrbotten erbjuds personer mellan 60 och 80 år att undersökas för benskörhet om de drabbats av benbrott.

Foto: Robert Lundberg

Sverige2019-11-19 15:34

I ett pressmeddelande från 1,6- miljonersklubben tas upp att Sverige och övriga Norden har en hög förekomst av lågenergifrakturer. Det innebär att man får fraktur när man exempelvis ramlar eller snubblar. Det är endast 15 procent av personer med benbrott som blivit utreda, diagnostiserade och behandlade för osteoporos, benskörhet. Övriga 85 procent fortsätter med ett liv där nya frakturer kan ske.

Därför satsar region Skåne på ett projekt där regionen vill höja siffran från 15 procent till 50 procent. De ''screenar'' alla över 50 år som drabbats av benbrott. Vilket innebär att man erbjuder personer en utredning av eventuell benskörhet.

– Projektet går framåt men det skulle behövas fler mottagningar med möjlighet till bentäthetsmätning för att möta det stora behovet, konstaterar Bjarne Löfgren, överläkare vid ortopediska kliniken Skånes universitetssjukhus i Lund. 

I Norrbotten erbjuds de som är mellan 60 och 80 år utredning av benskörhet. 

– Vi har ett samarbete med ortopedkliniken som erbjuder patienter från hela länet från 60 år till och med  80 år som har haft en höft-, bäcken-,  över och underarmsfraktur samt kotkompressioner så kallade frakturkedjepatienter. Övriga patienter kommer via remiss, skriver Lena Stafström, enhetschef på osteoporosmottagningen vid Sunderby sjukhus, i ett mail. 

LÄS MER: ''Många drabbas– utan att veta om det''

LÄS MER: ''Sjukdomen påverkar inte Berits liv''

LÄS MER: ''Ny studie-stoppar inte kvinnorna''

En ny satsning i form av ''screening'' ska öka antalet med bensköra som ska behandlas.
En ny satsning i form av ''screening'' ska öka antalet med bensköra som ska behandlas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!