Avslöjad spionholk gav dryga böter

Paret som gömde en övervakningskamera i en fågelholk har fått sina domar av Luleå tingsrätt. De blir av med kameran och måste böta.

30 januari 2018 18:36

Historien bottnar i parets rädsla för att få bilen vandaliserad på den allmänna parkeringen i området där de bor. Vid två tillfällen hade bilen blivit repad och en gång hade dessutom samtliga fyra däck punkterats. Paret köpte en övervakningskamera i en butik i Luleå. Kameran gömdes i en fågelholk, objektivet pekade ut mot parkeringen och en gångväg.

Men någon tipsade polisen, som kom och gjorde husrannsakan i januari förra året. På baksidan av flerfamiljshuset fann polisen övervakningskameran gömd i en fågelholk. En sladd gick från kameran till en lägenhet i markplan. Inne i parets lägenhet fann polisen en manöverpanel kopplad till tv:n. Via bildskärmen kunde de se rörliga bilder när någon närmade sig bilen, kameran hade en rörelsesensor som reagerade när någon passerade framför den.

Avslöjandet ledde till åtal för brott mot kameraövervakningslagen, eftersom paret saknade tillstånd för kameraövervakning.

Luleå tingsrätt har nu meddelat dom i målet; både mannen och kvinnan döms för brottet. Mannen döms att betala dagsböter om sammanlagt 8 000 kronor och kvinnan ska böta sammanlagt 2 000 kronor. Dessutom ska båda betala 800 kronor var i avgift till brottsofferfonden. Övervakningskameran förverkas.

Domen kan överklagas senast den 20 februari, men det krävs i så fall prövningstillstånd från hovrätten för Övre Norrland för att målet ska tas upp igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa