Löfven skärper tonen mot religiösa friskolor

Statsminister Stefan Löfven (S) vill skärpa kontrollen av religiösa friskolor.

Om de åtgärder vi har på gång inte räcker, då är jag beredd att gå vidare, säger han.

4 april 2017 10:11

När Socialdemokraterna håller kongress under påskveckan kan religiösa friskolor bli en het fråga. Nyligen skrev 13 socialdemokrater, varav flera riksdagsledamöter, en debattartikel där de krävde att "hela skoldagen ska vara helt fri från konfessionella inslag".

De vill stryka möjligheten för religiösa friskolor att få statsbidrag och anser att de som vill driva koran- eller bibelskolor kan göra det på kvällar eller helger.

Löfven är inte beredd att dra in den statliga skolpengen. Han hänvisar till att andra åtgärder är på gång, men tillägger att han är "beredd att göra mer" om det inte skulle räcka.

Skärpa tillsynen

Socialdemokraternas partistyrelse har till kongressen skrivit att man vill se ett hårdare regelverk och skärpa tillsynen för att säkerställa att all undervisning står fri från religiös påverkan. Partistyrelsen vill också att skolinspektionen ska ägna de religiösa friskolorna särskild tillsyn och granskning.

Löfven uppger att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och gymnasieminister Anna Ekström (S) fått i uppdrag att kontakta skolverket och skolinspektionen för att se om det finns åtgärder som snabbt går att få på plats.

Statsministern hänvisar också till att skolkommissionens slutrapport ska läggas fram i vår. I den förväntar han sig förslag på hur man garanterar att alla skolor ger en bra utbildning, utan konfessionella inslag i själva undervisningen.

Vi vill börja där, därför att vi menar att det ger nog det absolut snabbaste utslaget, säger Löfven.

"Ska blandas"

Enligt lagen ska undervisningen vara fri från konfessionella inslag och de konfessionella inslag som finns utanför undervisningen ska vara frivilliga för eleverna.

Löfven gillar inte att elever med en viss religion ska gå i egna skolor.

I våra svenska skolor ska olika religioner, och de som inte tror överhuvudtaget, blandas, säger statsministern.

Han menar att det är viktigt för sammanhållningen i samhället.

I augusti 2016 fanns 66 religiösa friskolor, enligt utbildningsdepartementet. Av dem var elva muslimska.

Även Liberalerna har haft en het debatt om religiösa friskolor. Den landade i att man ska arbeta för att stoppa nya sådana skolor.

Antalet religlösa friskolor växer, främst i våra invandrartäta förorter och det är de muslimska friskolorna som växer, säger partiledaren Jan Björklund.
Vi får allt fler rapporter om att man inte respekterar jämställdhet mellan flickor och pojkar eller förmedlar värderingar som inte är acceptabla i vårt land.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Wallberg/TT