– Det är full rulle och jättestort engagemang från alla elever, berättar Malmens friskolas rektor Jonas Gustavsson.

I klassrummen råder febril aktivitet. Eleverna berättar ivrigt om sina uppfinningar och hur de gått tillväga för att skaffa sponsorer till projektet.

– Uppdraget är enkelt: se ett problem, hitta en lösning och ta fram en produkt eller tjänst som de tror på. Den behöver inte fungera fullt ut men ska vara fullt gångbar, säger Jonas Gustavsson.

Artikelbild

| Flytväst i jacka. Gruppen består av Alva Abrahamsson, Emil Hedström och Elvira Kilpelä.

Gruppen som uppfunnit Autostop har exempelvis pratat med polisen som tyckte deras uppfinning var en bra idé:

– Det går till så att polisen har en sändare på sin bil och alla personbilar har en mottagare som kan stänga av bilen eller sakta ner farten på den vid en biljakt, berättar David Karlsson.

Idén kom till efter diskussioner om biljakter som slutar i olyckor och är en fara för medtrafikanterna.

Andra uppfinningar är en mobil som laddar när man rör på sig, chip på matvaror som kylen sedan skannar av och meddelar via en app när en produkt håller på att bli gammal och en flytväst i en jacka som blåses upp när personen hamnar i vattnet.

Artikelbild

| Skannar varor. Den här gruppen uppfinner ett chip som kan läsa av varorna i kylen så man äter upp maten i tid.Theo Edlund, Max Wettainen och Henry Murto.

– Den mäter sedan puls och larmar SOS om det behövs, berättar Emil Hedström.

Entreprenörsmässan på torsdag är avslutningen på veckan som är ett samarbete mellan Malmens friskola, kommunala skolor, Expandum, Teknikens hus och ENA (Entreprenörskap Nätverk Arena).