Kör ut färdiglagad mat till byborna

Efter långa yrkesliv på olika områden har makarna Mona och Hans Palo hittat en satsning som är till glädje för ett antal äldre i Juoksengi och Svanstein.

20 mars 2019 13:04

Satsningen som Palos gör sker på försök under ett halvt år och går ut på följande. De hyr restaurangen i Polcirkelhuset i Juoksengi av byaföreningen. Där lagar Mona maten och där serveras den till kunder som har möjligheter att komma dit. Till övriga kunder kör Hans ut den tillagade maten i matlådor. 

Verksamheten startade den 1 november och sker inom ett av familjens bolag inom vilket även serveras pizza och ibland trerätters på fredagskvällar.

Hjälps åt

På frågan hur man kom på det här konceptet med utkörning av färdiglagad mat, säger Hans Palo, som har ett långt förflutet i olika ledande roller inom Samhall, så här:

– Det var angeläget för oss att få något för Mona att syssla med. Eftersom hon är utbildad inom storhushåll och har bedrivit verksamhet med pedagogisk barnomsorg i hemmet tyckte vi att det skulle passa med att utöka med matlagningen på förmiddagarna. Hon fortsätter med omsorg för barn med särskilda behov på eftermiddagarna. Och jag hjälper till bland annat genom att serva på olika sätt och att köra ut maten till kunderna, berättar Hans Palo.

Fick idén under möte

Han berättar vidare att idén föddes under ett PRO-möte där det framgick att det fanns ett behov hos äldre som är 60– och även 80-plus och som önskar få hemlagad mat utan nymodigheter som ris och pasta. 
– Vi gjorde slag i saken och har nu levererat mat dels i restaurangen och dels kört hem tillagad färsk mat med sallad till samma pris som kommunen levererar mat till äldre. Det skulle kanske finnas möjligheter att få något bidrag från kommunen, men huvudsaken för oss är att Mona har ett jobb att gå till, för att gå sysslolös mår ingen bra av.

Det framgår dessutom att många som får maten hemkörd ser besöket från restaurangen som ett trevligt inslag i dagens händelser. 

Väljer restaurangen

Ragnar Rastelid som bor granne med restaurangen har återvänt hemåt efter ett yrkesliv som säljare av traverser och kranar. Han väljer att äta i restaurangen.

– För mig är det perfekt att ta en promenad och äta här, säger han.

Beställningar i Svanstein

För Rudolf och Gunnel Toolanen som bor inne i byn är det  bättre att Hans Palo kommer med deras portioner, av vilka Rudolf väljer bort salladen.

Det blir en trevlig pratstund med makarna i köket, om tider och olika strapatser som Rudolf varit med om och som jag har haft nöjet att skriva om. Under tiden drar Hans vidare mot Svanstein med för tillfället fyra matleveranser. 

Kör fossilfritt

Hans tillägger för övrigt att ny eldriven bil har köpts in för att göra det möjligt att köra fossilfritt.

En sista fråga blir: Kan ni tänka er att utöka och köra ut mat ännu längre bort om det visar sig att behov finns. Svaret blir: Visst kan vi det, men vi gör sommaruppehåll så att Polcirkelhuset kan drivas via byaföreningen på samma sätt som under tidigare säsonger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund