Claes Nordmark, kommunalråd (S) Boden, svarar på debattinlägget som var infört i i NSD den 21 december.

Jag förstår frustrationen hos Anders Pettersson, Bodenalternativet, i hans debattartikel här i NSD den 21/12. Det är såklart inte speciellt roligt att sitta i opposition i kommunfullmäktige och få se sina förslag avslagna. Det blir dock ofta så när man sitter i opposition och inte kommer med väl förberedda förslag.

Och jag trodde att Anders Pettersson visste bättre om hur saker och ting fungerar. Han har både suttit många år i kommunfullmäktige för olika partier samt jobbat många år som tjänsteman på Bodens kommun.

I det här fallet la Bodenalternativet oansvarigt sent fram flera tilläggsförslag till Bodens kommuns reviderade strategiska plan. De skickade in sina förslag på fredag den 14/12 inför kommunfullmäktigesammanträdet som hölls på måndag den 17/12. Det var stora och dyra förslag och det fanns inte en chans att konsekvenserna av dem skulle hinna utredas på endast tre dagar över en helg.

Nej, att rösta genom förslag i kommunfullmäktige är en seriös process. Det handlar om att värna om vad som bör göras för hela Bodens bästa och inte om att godkänna sena och osammanhängande förslag. Det handlar om att värna om att alla de miljoner kronor som bodensarna betalar i skatt går till rätt saker.

Resultatet av kommunfullmäktigesammanträdet den 17/12 blev att vi nu på ett smart och ansvarsfullt sätt satsar på att utveckla hela vårt fina Boden ännu mer. Vi gör bland annat stora investeringar för att hela kommunen ska växa och bygger ut förskolorna så att vi kan minska antalet platser per förskoleavdelning från 17 till 15.

Vi rustar äntligen upp och bygger nytt vid Bodens ridanläggning. Vi lägger flera nya uppdrag som syftar till landsbygdsutveckling i våra byar. Vi satsar på överförmyndarnämnden för att kunna stödja de bodensare som kanske har det svårast av alla. Vi har även påbörjat ett strategiskt arbete om framtidens äldreomsorg och välbehövliga platser på trygghetsboenden.

Och från den politiska majoritetens sida vill vi att vi att hela Boden ska växa så att vi blir 30 000 bodensare senast år 2025 – det till skillnad från Bodenalternativet som på kommunfullmäktige ville sänka den ambitionen. Vi måste ha det politiska modet att driva på utvecklingen i stället för att sänka våra ambitioner och mål till någon sorts bekväm nivå.

Vi ser dessutom ett stort intresse för Bodens kommun. Allt fler vill investera här och allt fler vill gärna flytta hit. Det bådar gott för framtiden och i den riktningen ska vi bodensare tillsammans arbeta.

God jul och gott nytt 100-årsjubileumsår för Bodens kommun 2019!