Kommunen vill sälja det anrika huset

Turistbyrån har tidigare flyttat ut och nu ska gamla Engelmarkshuset i Jokkmokk läggas ut för försäljning.

Jokkmokks kommun har dragit igång en process för att sälja byggnaden där turistbyrån tidigare huserat. Nu hoppas man se en hotellverksamhet som köpare.

Jokkmokks kommun har dragit igång en process för att sälja byggnaden där turistbyrån tidigare huserat. Nu hoppas man se en hotellverksamhet som köpare.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-12-04 09:13

Det gamla trähuset i centrala Jokkmokk inrymmer många minnen och historier. I folkmun är det känt som Gamla Engelmarks hotell eftersom det haft en lång historia av hotellverksamhet.

De senaste åren har turistbyrån och kommunens servrar huserat där, men de flyttar ut och kommunen försöker nu sälja byggnaden.

– Vi har gett tjänstemännen i tillväxtfunktionen ett uppdrag att jobba fram ett förslag för hur man går vidare med en försäljning, säger Robert Bernhardsson (S), kommunalråd.

Kommunalrådet berättar att kommunen gärna ser att huset återgår till sina rötter och att köparen vill driva hotellverksamhet.

– Vi har skickat signaler från politiken att det i första hand säljs till någon som vill driva hotell. Men det ligger nu i tjänstemännens händer att utforma hur försäljningen kommer gå till, jag vet inte om det blir via mäklare eller i kommunens egen regi, säger han.

Stefan Andersson är chef för tillväxtfunktionen som kommer jobba fram ett försäljningsförslag som politiken sedan tar ställning till.  De har precis hunnit börja titta på saken.

– Vi ska försöka se hur vi kan dra nytta av det här på bästa sätt för Jokkmokk. Men det är som sagt flaskhals för besöksnäringen med bristen på bäddar vissa tider av året, så det vore utan tvekan gynnsamt med hotellverksamhet, säger han.

Vad är prislappen på fastigheten?

– Det vill jag inte spekulera i, det är upp till vad det värderas till, säger Stefan Andersson.

Karta: Jokkmokk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!