GÄSTKRÖNIKA När jag skriver denna krönika, söndagen den 3 februari 2019, befinner jag mig i Stockholm. Sedan jag skrev min förra krönika just före jul har det inte saknats händelser att reflektera kring, nationellt och internationellt.

Inrikespolitiskt har vi en regering efter långa förhandlingar. Inte den regering som många ville ha, inte med en politik som alla gillar. Men, vi har en regering som har en möjlighet att genomföra någonting. En regering som är ett resultat av den demokratiska process som ändå har visat sig fungera.

Klart att det morras från olika håll och kanter. Det skulle varit si, det skulle varit så. Vi borde ha fått bestämma, ni borde inte ha varit med. Men, nu var det detta som var möjligt.

Jag hör till de som tror att en grundsten i arbetet med att skapa en god samhällsutveckling, faktiskt ligger i inte bara att producera välskrivna motioner och reservationer, utan att rent faktiskt regera och ta ansvar. En regering har genom de resurser och system som kontrolleras, stora möjligheter att uppnå resultat. Och att uppnå ett begränsat resultat, är bättre än inget alls.

Om det sedan är så att kompromissen blir för stor och ”själen” förloras och förändras hos de som får regeringsmakten, överlåter jag åt andra att bedöma.

Utrikespolitiskt kan väl världspolitiken närmast beskrivas som synnerligen rörig. Även om det som jag skrev i min förra krönika är så att många pilar pekar åt rätt håll, känns det som om de politiska osäkerheterna blir större.

Vi rör oss mot Brexit och ingen vet väl egentligen vad som Storbritanniens utträde ur den union som skapades för att undvika krig i Europa, kommer att betyda. Spänningarna mellan USA, Ryssland och Kina, nu senast manifesterat i uppsägandet av avtalet om förbud mot medeldistansrobotar, minskar inte.

Världen kanske både blir bättre och oroligare samtidigt?

Mer närliggande så kan jag konstatera att snöröjningen hemma i Norrbotten är bättre än i storstaden. Jag tycker synd om alla stackare som sliter för att kollektivtrafiken ska fungera, men mest får skäll av tyckare som mig. De gör sitt bästa, men när stadens gator är packade med parkerade och översnöade bilar så är det inte helt lätt att hålla rent trottoarer och gator. Och det kanske är så att cykelpendlarna inte kan förutsätta att det är lika välhållna cykelbanor när det snöat 25 centimeter som det är när det är torrt.

För övrigt fortsätter jag att efterlysa den nya idén om vårt framtida samhälle!