NSD har tidigare berättat om konflikten mellan Kirunahandlaren och sportkedjans ledning. Efter att Uusitalo startat en sportbutik i Luleå uteslöts han ur Team Sportia. Ledningen ansåg att det var konkurrerande verksamhet och att han begått avtalsbrott.

Göran Uusitalos stämningar mot Team Sportia sker vid både Göteborgs och Stockholms tingsrätter.

– I franchiseavtalet står att allt som gäller det avtalet ska avhandlas i Stockholm. Varför vi stämmer också i Göteborg är för att det är bolagets säte. Den saken gäller två ägarlån som inte är återbetalda, säger han.

Enligt Uusitalo rör det sig om "miljonbelopp" som han ska ha gått in med under Team Sportias rekonstruktion.

Uusitalos butik i Kiruna byter namn till ”Sporthus#1”. Han tror på det nya konceptet, som han hoppas utökas av en eller ett par butiker till inom kort.

– Som fristående kan vi påverka sortimentet mer utan pekpinnar från en kedja. Det känns roligt och personalen är taggad, säger Göran Uusitalo.

NSD har tidigare, enligt uppgift från två oberoende källor, skrivit att Team Sportias vd Anders Edvardsson polisanmält Göran Uusitalo för urkundsförfalskning. Detta efter att Uusitalo visat upp ett intyg där Edvardsson godkänt att han startar en sportbutik i Luleå.

En uppgift som inte stämmer, enligt Uusitalos ombud Torgny Wetterberg, A1 advokater.

– Efter vad jag förstår är det aldrig gjort någon polisanmälan. Det är vidare mycket märkligt att Team Sportia hävdar att han bedrivit konkurrerande verksamhet eftersom det vid tiden för när sportbutiken var öppen inte fanns någon Team Sportia-butik i Luleå, säger han.

NSD har sökt Team Sportias ledning för en kommentar.