Tusen toner vill ta över Centralgården

Musikföreningen Tusen toner i Kiruna vill ta över Centralgården med scen, inspelningsstudio och replokaler.Men Kiruna kommun har andra planer för gården.

Centralgården ägs av Kiruna kommun och hyrs av Tusen toner. Nu vill musikföreningen ta över gården.FOTO: HANS STERNLUND

Centralgården ägs av Kiruna kommun och hyrs av Tusen toner. Nu vill musikföreningen ta över gården.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-12 06:00
Tusen toner har huserat
i Centralgården i lite mer än tio år.
De äldsta delarna av byggnaden är från 1900-talets första decennium och fungerade ursprungligen som sjukstuga.
Önskemål i föreningen
Nu vill musikföreningen med cirka 300 medlemmar göra gården till sin egen.
- Det är ett önskemål som har funnits i föreningen hur länge som helst. Det blir på ett annat sätt jämfört med när man hyr av kommunen, säger Viktor Mattsson, ordförande.
Musikföreningen har gjort en första framställan och har inte fördjupat sig
i vilka konsekvenser ett eventuellt övertagande skulle få.
- Men vi tycker att det borde dra ned kommunens kostnader. Det skulle inte behöva skicka en vaktmästare att sopa trappan, säger Viktor Mattsson.
Tungt redan i dag
Till saken hör att Kiruna kommun nyligen har satsat fem miljoner kronor på en ny scen, en inspelningsstudio och en allmän upprustning.
- Då skulle föreningen få stå för kapitaltjänstkostnaderna, jag vet inte om de har räknat med det. De har aviserat att de har det tungt ekonomiskt redan i dag, säger Ann-Helen Bergsten (S), ordförande i fritids- och kulturnämnden.
Det handlar alltså om kostnader för räntor och avskrivningar efter investeringen som skulle falla på föreningen.
Ärendet ska avgöras i en högre politisk instans och fritids- och kulturnämnden har börjat med att lista fördelar och nackdelar med ett föreningsövertagande.
Ökar engagemanget
Enligt Ann-Helen Bergsten ser nackdelarna ut att väga tyngre just nu. Hon vill dessutom öka kommunens engagemang i Centralgården i stället för tvärtom.
- Vi ser gärna att Kulturskolan ska kunna nyttja till exempel scenen och inspelningsstudion i gården på dagtid när det inte är så många andra där.
Hon säger att Kulturskolan ska anpassas efter vad eleverna efterfrågar. Kurserna ska köpas in i större uträckning och kommer kanske allt mer att hållas utanför skolans väggar.
Kan komma till pass
Ann-Helen Bergsten påpekar att det är mer elgitarr än fiolspel i dag medan dansstilarna förändras hela tiden. Ur den synvinkeln kan Centralgården komma mer till pass i undervisningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om