Åttio år har gått sedan Kristallnatten i Tyskland – en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

När Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund skulle uppmärksamma minnet av Kristallnatten föll därför valet på just Lund.

"Väldigt oroväckande"

Artikelbild

| Samling vid domkyrkan.

Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, sade Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT inför kippavandringen.

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

Otryggheten finns där. När en sådan här sak händer så blossar den här känslan upp igen och den blir mer påtaglig. En del judar har ju redan fattat beslut och har flyttat från Sverige, säger han.

Manifestation vid domkyrkan

I en debattartikel nyligen lyfte han frågan om det svenska samhällets skydd. Enligt en undersökning som genomförts av det Judiska centralrådet är polisbevakningen kring synagogor och judiska skolor i grannländerna mer omfattande än i Sverige och de judiska församlingarna får större bidrag till sina egna säkerhetsorganisationer.

Efter kippavandringen i Lund hölls det en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkade, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.