I går var det Veronica Ström, I19 Uskf, som kallade hem guldet i stående sportskytte, Falling target, men under lördagens kvalomgång med 2x20 skott fick hon däremot konkurrens. Matilda Modig, 14 år från I19 Uskf prickade in två poäng mer än Veronika Ström och tog därmed ledningen inför morgondagens fortsatta kval, där det handlar om totalt 40 skott för att ta sig vidare mot finalen.

– Det här trodde jag inte, eftersom Veronica är en bättre skytt än mig, säger Matilda Modig.

Det är första gången hon tävlar i stående sportskytte och under lördagens kvalomgång gjorde hon dessutom sitt personbästa. I första omgången var det var svårt att hitta fokus, men i andra omgången vände det.

Artikelbild

– Jag sköt inga slarvskott och låg bra till jämfört med vad jag brukar, säger hon.

Och det är just koncentration och fokus som hon tycker är tjusningen med sportskytte, till skillnad från fotboll som hon också tränar. Att tävla i Lilla VM tycker hon känns speciellt om man jämför med andra tävlingar.

– Man umgås och träffas mer här eftersom man sover tillsammans hela helgen, säger hon.

Inför morgondagen är det nervöst.

Artikelbild

– Då skjuter man 40 skott och det betyder att chansen att missa blir större, säger hon.

I kvalomgången för sittande sportskytte med 2x20 skott var det riktigt jämnt mellan fem deltagare som alla hamnade på 200 poäng. Efter räkningen av flest så kallade ”innertior” kunde man konstatera att Vincent Stridsson, Gällivare Skf, låg bäst till inför morgondagens fortsatta kvalomgång. Tätt efter hamnade Arvid Johansson, Luleå Uskf, vilket vittnar om att morgondagens final kan bli en riktig rysare.