Tillsammans med sin förare Susann Haara prisas Boy, som han kallas, nu för sina insatser under 2018.

– Det är en väldigt stor ära. Ingen hund från Norrland har fått det förut. Jag är också ganska ny som hundförare och det här är min första hund, säger Susann Haara som blev smått chockad när hon fick beskedet om utmärkelsen.

Boy och Susann jobbar över hela Norr- och Västerbotten och det handlar bland annat om personsök och söka av fordon.

– Han har gått väldigt bra på personsök det här året, säger Susann Haara.

Till vardags är duon ofta vid resecentrum i Haparanda där det passerar mycket människor. Där har det också blivit en hel del tillslag.

Boy och Susann hänger ihop både på jobbet och fritiden.

– Tullverket äger honom men han bor hemma hos mig. Vi träffas dygnet runt så det är en kär kollega, säger Susann Haara.

Priset, ett resestipendium på 20.000 kronor och en tavla, tar Susann Haara emot vid Stockholmsmässan 8 december. Vad får Boy då? Jo, ett läckert ben att tugga på samt 6 månaders hundfoder och en extra skön säng.

Men får han följa med på resan?

– Självklart får han följa med! Han är med mig överallt – och då menar jag verkligen överallt, säger en mycket glad Susann Haara.

Juryn bestod av Fredrik Holmberg, överdirektör Tullverket, Pia Elmgren, rådspresident Svenska Inner Wheel samt Ulf Uddman, vd på Svenska Kennelklubben.

Juryns motivering:

”Boy och hundföraren Susann Haara är ett fantastiskt samspelt ekipage. Susann har en häpnadsväckande förmåga att läsa av och styra den intensiva och kraftfulla Boy utan att för den skull hämma hans arbetslust. Ekipaget visar på ett förträffligt sätt att inga miljöer eller klimatförhållanden är omöjliga, och lyckas prestera lika bra under Norrlands varma och myggrika somrar som under mörka och kalla vintrar. Trots kylan, som påverkar doftbilden, lyckas Boy nosa upp ett stort spektrum av preparat, från amfetamin till en mängd olika tabletter som är svåra att hitta. Dessutom har Boy blivit en kär och värdefull arbetskamrat som har bidragit till en positiv utveckling i sin arbetsgrupp.”

Läs mer: Tullhund nosade reda på knark

anders.appelgren@norrbottensmedia.se