Handlare i likdelar hade foster på lager

Mannen handlade med kroppsdelar – helt lagligt i USA. Men i sitt lager hade han också fyra konserverade foster.

Bilder från en husrannsakan får amerikanska kongresspolitiker att reagera och ifrågasätta den oreglerade handeln med likdelar.

27 december 2017 06:00

Nyhetsbyrån Reuters har i en serie artiklar under hösten gett en inblick i handeln med mänskliga kvarlevor. Handeln är helt laglig, med undantag för organ avsedda för transplantation, och i stort sett oreglerad i USA.

Däremot är handel med vävnad från foster illegal.

Under en husrannsakan hos en handlare i kroppsdelar i Detroit hittade polisen fyra foster, förvarade i en vätska som bland annat innehöll mänsklig hjärnvävnad. Handlaren Arthur Rathburn är åtalad för bedrägeri mot kunder, och för att ha utsatt sjukvårdspersonal för fara genom att leverera kroppsdelar som var infekterade med hiv och hepatit.

Politiker reagerar

Hur Rathburne kommit över fostren och vad han hade för planer med dem är oklart, enligt Reuters. De omfattas inte av de domstolshandlingar som blivit offentliga.

Husrannsakan gjordes redan i december 2013, men Reuters har först nu fått ta del av fotografierna. Där finns också bilder av ruttnande mänskliga huvuden. Bilderna får flera kongresspolitiker att reagera.

Handlingarna som skildras i dessa fotografier är en förolämpning mot mänsklig värdighet, säger Bob Goodlatte, ordförande i representanthusets juridiska utskott.

Marsha Blackburn, ledamot i representanthuset, säger att upptäckterna i Rathburns lager väcker frågor om handeln med kroppsdelar.

Detta måste granskas, säger hon.

Köpte ryggrad och huvuden

Reuters lyckades köpa två huvuden och en ryggrad från företaget Restore Life USA. Affären gjordes upp via några mejl och till en kostnad av 900 dollar (cirka 7 500 kronor) plus frakt.

Efteråt kunde en dna-undersökning slå fast att ryggraden tillhörde 24-årige Cody Saunders från Tennessee, som dött av hjärtinfarkt till följd av medfödda sjukdomar. Hans föräldrar valde att donera kvarlevorna eftersom de inte hade råd med kremering.

Hans mamma började gråta när hon fick veta vad som hänt med sonens kvarlevor.

Jag trodde att de bara skulle ta hudprover, sade Angie Saunders till Reuters.
Fakta: Handel med likdelar i USA

Nyhetsbyrån Reuters har identifierat 34 aktiva handlare i USA som uppskattningsvis tagit emot minst 50 000 kroppar och distribuerat över 182 000 kroppsdelar mellan 2011 och 2015.

Det rör sig ofta om fattiga människor som donerar sina egna eller anhörigas kvarlevor i utbyte mot gratis kremering av de kroppsdelar som blir över.

Liken hanteras av handlare som styckar kropparna och säljer delarna, oftast för användning i medicinsk forskning och utbildning.

Det händer också att handlarna betalar begravningsentreprenörer en förmedlingsavgift för att de övertalat anhöriga att donera avlidna släktingar i stället för att begrava eller låta kremera kropparna.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!