Gatornas skick på kommunfullmäktiges bord

Gatornas skick och en utmärkelse. Det är en del av vad kommunfullmäktige i Kalix haft på bordet.

Företrädare för föreningslivet i Morjärv tar emot utmärkelsen av Susanne Andersson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Företrädare för föreningslivet i Morjärv tar emot utmärkelsen av Susanne Andersson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-14 18:20

Kommunfullmäktiges sammanträde inleddes med utdelningen av utmärkelsen "Årets bygd 2018" som går till Morjärvsbygden.

I motiveringen sägs bland annat att Morjärvsbyarnas utvecklingsförening och ortens starka föreningsliv, dess ledare och funktionärer har betytt mycket i utvecklingen, liksom det stöd som finns på orten för genomförda projekt och verksamheter.

Företrädare för föreningslivet - Elna Larsson, Bengt Ek, Ulf Sandström och Lars Bergström - fanns på plats för att ta emot utmärkelsen.

Rickard Mohss (L) fråga om gatornas underhåll och hur prioriteringarna ser ut diskuterades med Stig Carlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De konkreta exemplen handlar om Vassenvägen och Korpralsvägen, där den sistnämnda är i dåligt skick.

De senaste jobben på Vassenvägen lär vara garantijobb, vilket förklarar att åtgärder gått snabbt där.

– Korpralsvägen har fått fjärrvärme, fiber och haft en vattenskada, fanns det inte garantijobb där? Vilka vägar underhålls och vilka vägar underhålls inte? Hur ser prioriteringarna ut, säger Rickard Mohss.

Stig Carlsson säger att de är medvetna om hur Korpralsvägen ser ut, han säger att i all mänsklig verksamhet kan felbedömningar förekomma, och att det finns behov av åtgärder på gator i centralorten och i flera byar.

– Vi har fem miljoner kronor för att underhålla och laga gator år 2019. Det tarvar tre miljoner kronor att fixa Korpralsvägen och vi vill kunna göra annat också. Vi klarar inte av det här med de små medel vi har, vi får jobba utifrån vår priolista och lyfta behoven i budgetarbetet, säger Stig Carlsson som fortsätter:

– Vi har cirka 400 vägsträckor som har bedömts ha behov av dikning, trumbyten, asfaltering, beläggning med mera, allt det kostar 193 miljoner kronor i 2015 års prisläge. 70 av dem är mest prioriterade och kostnaderna för dem beräknas till 89 miljoner kronor.

Delar av oppositionen i en ajournering.
Delar av oppositionen i en ajournering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!