Fråga kräver svar

Det är inte oväsentligt om det ska byggas 22.000 eller 46.000 kvadratmeter sjukhus i Kiruna.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) och regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson måste räta ut frågetecknen.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) och regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson måste räta ut frågetecknen.

Foto: Pär Bäckström

Ledare2019-10-15 04:33
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I NSD lördag 5 oktober porträtterades nya regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Reportern Monica Olofsson passade bland annat på att fråga om hur många kvadratmeter sjukhus som regionledningen anser att det ska finnas i det nya planerade sjukhuset i Kiruna.

"Låt mig säga så här: Jag har precis fått uppdraget. I dag kan jag inte säga någonting om vilken inriktning vi ska gå", svarade Nordmark Nilsson.

Det är begripligt att den som är ny på jobbet inte kan ge ett tydligare besked än så. Men det är viktigt att snabbt räta ut frågetecknen.

Antalet kvadratmeter sjukhus i Kiruna är ingen struntsak. Dels handlar det om trovärdigheten hos det styrande sjukvårdspartiet. Dels handlar det om hur sjukvården i hela Malmfälten ska organiseras nu och i framtiden.

Det befintliga sjukhuset i Kiruna har en area på cirka 46.000 kvadratmeter. Men i dag disponerar vården bara omkring 22.000 kvadratmeter av denna yta, enligt regionens tidning Insikt. Övriga ytor står tomma eller hyrs ut till externa aktörer.

Vården har förändrats och behöver inte lika stora utrymmen som tidigare. Antalet vårdplatser har minskat. Verksamheter har samordnats vid länsdelssjukhuset i Gällivare.

Om vi utgår från dagens verklighet och organisation så behövs alltså i runda slängar 22.000 kvadratmeter för sjukhusvården i Kiruna.

Om vi däremot utgår från Sjukvårdspartiets vallöften ska det byggas ett betydligt större sjukhus. I sina valannonser gav partiet besked om att det vill att återskapa ett fungerande BB i Kiruna, investera i en MR-kamera och ”ett fullödigt sjukhus”. I uttalanden har sjukvårdspartisten Sten Nylén även sagt att det ska satsas på akutkirurgi och specialistsjukvård i Kiruna.

Hur många kvadratmeter detta sjukvårdspartistiska bygge ska omfatta är oklart. Men klart är att det handlar om betydligt mer än 22.000 kvadratmeter, vilket i så fall kommer att få konsekvenser.

1. Det innebär ekonomiska påfrestningar att finansiera en utökad verksamhet i Kiruna, dessutom i ett läge när Region Norrbotten behöver spara 700 miljoner kr under de kommande åren.

2. Hur ska regionen klara kompetenskraven och personalförsörjningen? Läkare och sjuksköterskor är redan en bristvara i hela Sverige.

3. Vad säger Socialstyrelsen? I en utredning 2004 ansåg Socialstyrelsen att det saknas underlag för två BB i Malmfälten. Det föds helt enkelt för få barn för att personalen ska få tillräcklig vana och träning.

Om sjukvårdspartiet avser att fullfölja sitt vallöfte om att återöppna BB i Kiruna måste därför verksamheten flyttas från Gällivare till Kiruna för att uppfylla Socialstyrelsens krav.

På regionfullmäktiges möte 16 oktober erbjuds ett fint tillfälle för regionledningen att ge besked om hur den planerar att organisera saker och ting. 

Det är inte oväsentligt om det ska byggas 22.000 eller 46.000 kvadratmeter nytt sjukhus i Kiruna.