Försvaret: "Defensiv styckning"

Den misstänkte styckmördaren säger att han dödade i självförsvar. Självförsvar och styckning? "Det är inte första gången det sker, den här typen av defensiv styckning", säger försvarsadvokaten Jens Arnhof.

30 oktober 2018 13:32

49-åringen erkänner gärningen, det vill säga att det var han som dödade offret. Han menar dock att han agerade i nödvärn. Det berättade försvarsadvokaten Jens Arnhof under tisdagens häktningsförhandling i Haparanda tingsrätt.

Tingsrätten beslutade att mannen ska sitta häktad i väntan på åtal. Man utgår i nuläget från att det ska dröja fyra veckor till åtal, men Jens Arnhof misstänker att det kommer ta längre tid med polisutredningen.

Arnhof förklarar att hans klient själv menar att han har agerat i självförsvar.

– Han menar att det våld som han själv har varit utsatt för har varit så allvarligt att han i situationen har haft rätten att försvara sig så som han har gjort, alltså med dödligt våld.

Ändå är det frågan om en styckning. Just den delen, brott mot griftefriden, var inte något man tog upp i häktningsförhandlingen även om det fortfarande är något som polisen utreder.

– Det är inget varken åklagaren eller försvaret har lagt något krut på i nuläget. Det får vi ta senare, säger Jens Arnhof.

Nödvärn och styckning kan tyckas vara svårt att koppla ihop.

– Det kan jag förstå. Men det är inte första gången det sker, den här typen av defensiv styckning som det kallas. Varför man gör så får vi också återkomma till.

Vad innebär defensiv styckning?

– Det är motsatsen till en offensiv styckning, som framförallt sker vid lustmord. Åtgärderna som har vidtagits här har inte att göra med det, utan det finns andra förklaringar till det, säger advokaten Jens Arnhof som leder försvaret för den misstänkte styckmördaren.

Kammaråklagare Anna Väppling avslöjar att mannen under häktningsförhandlingen själv berättar att han kommer från Ryssland och att har bott i Kalix sedan april som asylsökande. Det här är uppgifter som åklagaren själv inte har fått bekräftade. Det är inte heller något som försvaret vill gå in på.

– Vi kommenterar inte klientens bakgrund, säger Jens Arnhof.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148