Firade jubileum för butiken i Juoksengi

Nyligen firades tvåårsjubileum i Juoksengi. Det var butiken i byn som firades av de senaste ägarna tillsammans med byborna.

14 mars 2019 15:25

Rautilas affärsverksamhet i Juoksengi har en lång historia, men för de nuvarande ägarna, Anna Jaako och Anna-Maria Modig är det två år som hittills gäller, så av den anledningen firades det. 

Långa erfarenheter 

Innan det var dags för de två att ta över butiken hade Anna Jaako jobbat 15 år på ICA i Övertorneå och Anna-Maria Modig hade 16 år på Konsum plus sju år på Rautilas Livs under förra ägaren, Agneta Rautila, bakom sig. 

– Att vara egen och bestämma själv, tycker de båda är toppen, med tillägget att det är skönt att vara två som delar på jobbet och ansvaret. 

Fin utmärkelse 

Och när man trivs känns det som att tiden går fort. 

 – Tiden har verkligen gått fort. Det vill vi tacka våra underbara kunder för, säger butiksägarna. 

Som en fin bekräftelse har de utmärkelsen Årets Polare som de fick i samband med firandet av senaste vintersolståndet i Polcirkelbyn. 

Glesbygdsstöd och hyror 

I likhet med andra butiker i glesbygd får Anna och Anna-Maria del av glesbygdsstöd från länsstyrelsen. Det betyder 302.000 kronor per år. 

 – Vi sköter en del av finansieringen genom att hyra ut de fyra lägenheterna i huset. Vintertid är isvägen en bra hjälp för att få kunder från finska sidan och sommartid har vi alltid bra med kunder, sammanfattar de. 

Förutom direkt varuförsäljning servar den välsorterade butiken i Juoksengi med tjänster som tips, systembolag, bussgods, apotek, DHL-paket, posten med bland annat frimärken. 

 Kaffehörnan drar 

Ägarna konstaterar att omsättningen har ökat lite sedan de tog över, men mot sig har de naturligtvis att så många äldre kunder går bort och att inte lika många nya tillkommer. Kaffehörnan där kunderna bjuds på kaffe sägs vara populär.

 – Där får de tillfälle att sitta och surra. Några kommer in varje dag. Det är trevligt, tycker butiksägarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund