Finland skärper gränsreglerna – vårdpersonal undantas

Den finska regeringen meddelade på tisdagsmorgonen att man skärper gränsreglerna. Det nya reglera kommer att gälla fram till den 13 maj. Vårdpersonal kommer att tillåtas pendla över gränsen.

7 april 2020 07:58

Endast det man betecknar som nödvändig pendeltrafik och annan nödvändig trafik kommer vara tillåten. En arbetstagare som tar sig över gränsen måste ha ett intyg av arbetsgivaren över att arbetet är nödvändigt.

De som måste pendla, exempelvis vårdpersonal, kan göra det om de annars är i förhållanden som liknar karantän, och rör sig enbart mellan det egna hemmet och arbetsplatsen, skriver Hufvudstadsbladet. 

– Det betyder mycket, framförallt betyder det att vi kan fortsätta med vården i Östra Norrbott och eftersom vården i Norrbotten är hårt belastad med anledning av coronasmittan så betyder det oerhört mycket. Dessutom är våra medarbetare som bor i Finland har värdefull kunskap så det känns väldigt, väldigt bra, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. 

Enligt Hufvudstadsbladet vädjar den finska regeringen till arbetsgivare i Torneåtrakten att ordna med exempelvis logi åt de anställda så det blir så få gränsövergångar som möjligt.

– Det har vi redan börjat titta på och det finns många möjligheter i hela Tornedalen att hitta bra boenden.

– Det här skulle inte ha varit möjligt att få ett sådant beslut om inte alla riksdagsledamöter från Norrbotten hade ställt upp och ställt sig bakom frågan. Och om inte ledamöter i den svenska regeringen bistått regionen genom att samtala med sina kollegor i den finska regeringen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson. 

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) är lättad över att det inte blev en total stängning av gränsen. 

– Vi har hela tiden jobbat för att gränsen inte ska stängas för arbetspendling. Men från utgångsläget är det ändå en oerhörd lättnad att beslutet blev mjukare än vad vi befarat. Många har jobbat intensivt och vi har haft täta kontakter med regeringen och en rad ministrar för att säkerställa ett undantag för samhällskritisk personal, säger Ida Karkiainen, riksdagsledamot.  

Det finska regeringsbeslutet är såklart ett tufft beslut som kommer få stora konsekvenser speciellt för Östra Norrbotten och enskilda personer som arbetspendlar, uppger Socialdemokraterna i Norrbotten i ett pressmeddelande. 

– Den här frågan är större än bara ett lokalt problem. Det påverkar det unika och täta samarbete vi byggt under lång tid mellan Sverige och Finland, konstaterar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Norlin