Fem tjänster försvinner när enhet läggs ner

Arbetsmarknadsenheten i Jokkmokk avvecklas vilket betyder att fem tjänster försvinner från kommunen. Det beslutade en enig kommunstyrelse.

Jokkmokks kommun stänger en enhet för att spara pengar.

Jokkmokks kommun stänger en enhet för att spara pengar.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-10-02 15:30

Enheten har tidigare arbetat som stöd i flyktingmottagningen men eftersom behovet minskat så bestämmer man sig nu för att lägga ner enheten, berättar kommunchefen Annika Almqvist.

– Det har varit en organisation som byggdes upp då vi tog emot väldigt många flyktingar. Men nu kommer färre hit och många som kom hit förut har flyttat iväg från kommunen, säger hon.

Totalt berörs sex anställda när enheten läggs ner, och det är inte helt klart vad som kommer hända.

Klart är att åtminstone en person bli kvar och flyttas till socialtjänstens område. En annan har tagit jobb hos en annan arbetsgivare. Två  tjänster övergår till projekt inriktat på praktikhandledning. Och två personer har erbjudits omplacering inom kommunen.

– Är det någon som inte tar erbjudande om omplacering så blir det uppsägning, och då är det uppsägningstid upp till ett år. De blir tilldelade andra uppgifter eftersom enheten försvinner, säger Almqvist.

Det är en del i en rad besparingsåtgärder som kommunstyrelsen slog fast 16 september tidigare i år. Utöver minskade personalkostnader vill man minska lokalkostnader, fordonskostnader och man har redan infört ett köpstopp inom verksamheten.

Bara i år räknar man att gå back med 24 miljoner kronor.  

I november kommer ett  nytt budgetförslag tas upp i kommunfullmäktige inför 2020-2022, där det troligen kommer bli fler beslut om besparingar för att hantera de ekonomiska problemen.

Kommunchefen Annika Almqvist.
Kommunchefen Annika Almqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!