Facebook-grupper växer som svampar ur jorden

Även om det på många håll har varit alldeles för torrt i markerna växer det ändå så det knakar – bland svampälskarnas grupper på Facebook.

16 augusti 2017 05:01
Det är god tillströmning till gruppen. Det är nu det är högtryck, säger Aleks Tudzarovski, en av administratörerna för gruppen Svamp-klapp, till TT.

Där kan medlemmarna lägga ut sina fynd direkt från skogen, och utifrån bilder och ledtrådar om bland annat lukt och färg och form sätta igång diskussioner om vad i hela fridens namn de lagt vantarna på.

Vi har ju väldigt många medlemmar, och många kunniga medlemmar. Validiteten på de svar du får är ofta väldigt hög, säger Tudzarovski.

Han säger att gruppen är den största svenska för svampar på Facebook, och att den nu vuxit till cirka 18 000 medlemmar.

Gruppens trådar utvecklas också till tips om hantering, tillagning och recept. Andra rör hur svampplockare och jägare kan samsas på bästa sätt i skogen, var du kan köpa just den där perfekta svampkniven, korgen, förklädet eller svamptorken – eller bara att dela med sig av sina djur- och naturintryck.

Det är ett väldigt brett användningsområde, säger Tudzarovski.

Självklart finns risken att någon lyssnar på okunniga råd och får i sig något olämpligt. Men det yttersta ansvaret ligger hos medlemmen själv, och gruppen samarbetar med Giftinformationscentralen, påpekar Tudzarovski.

Vi är också väldigt aktiva med att gå in och moderera.
Det är god tillströmning till gruppen. Det är nu det är högtryck.

Aleks Tudzarovski, en av administratörerna för Facebook-gruppen Svamp-klapp, till TT om mängden medlemmar som söker sig till gruppen.

Fakta: Fukt, men inte frost

Svamparna måste ha fukt för att växa. Värmen är inte riktigt lika viktig. Däremot får det inte vara frost, då smälter de ihop till en kletig sörja. Men exempelvis trattkantareller klarar kylan bättre än många andra svampar.

I år har våren på många håll i Sverige varit ovanligt torr och kall, vilket slagit mot svamptillväxten. Men i bland annat Skåne och Blekinge har det varit förhållandevis gott om kantareller.

När regnen efter en torr sommar kommer i augusti, vilket det gjort i flera län i år, är det ofta soppar som växer till snabbast, däribland karljohansvamp (stensopp).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Bengtsson/TT