Eyvind är varumärket för bokmässan

För tredje året i rad arrangeras Norrbottens författar- och berättardagar, Eyvind 2018, i Boden. Eyvind Johnson har blivit ett varumärke för kommunen.

30 oktober 2018 16:24

Susann Jonsson, som under året blivit vd för Boden Event, leder arbetet med litteraturmässan som äger rum första helgen i december. På tisdagen presenterades det utbudet under en presskonferens.

– Jag är en generalist på kulturområdet och inte specialkunnig när det gäller litteratur och författarskap, ej heller när det gäller Eyvind Johnson, men när jag tog mig an uppdraget insåg jag att Eyvind inte är vilket varumärke som helst, utan representerar ett författarskap med nästan en klassikerprägel. Och i de tider vi lever i idag när fascismens vindar blåser genom Europa, så är det påtagligt hur hans författarskap aktualiseras igen, säger hon.

Därför har arrangörerna beslutat att låta Eyvind Johnson ta större plats i årets författar- och berättardagar.

– Vi har bestämt oss för att ha två tematiska röda trådar och det är för det första "åter till Eyvind" och för det andra "det nordliga rummet".

Under programpunkten "Eyvind och jag" ska regissören Jonas Selberg Augustsén berätta om sitt förhållande till Bodens egen Nobelpristagare.

Hon hade målsättningen att inleda dagarna med något annorlunda.

– Något med eftertanke, djup, värme och kanske till och med stråk av existentialism.

Det blev till slut en talkshow med tv-profilerna Kattis Almström och Niklas Källner som deltog via högtalartelefon på presskonferensen.

– Vi kommer till er med en föreställning om möten, lyckade och misslyckade, berättade Kattis Ahlström.

Författare som medverkar är Anna Jörgensdotter, Bengt Pohjanen, Jenny Rogneby, Mats Söderlund, Daniel Åberg, Andrea Lundgren, Mia Öström, Curt Persson, Alfred Ruth, Elin Jäderström, Bernt Hermele, Hynek Pallas och Kerstin Wixe och det blir en konsert med Johan Airijoki.

I programutbudet märks också "Tankar för dagen" på scenen med flera lokala profiler.

Eyvind 2018 pågår fredag till söndag. På lördagen ska Eyvind Johnson-priset på 70 000 kronor. De nominerade är Andrzej Tichy, Ellen Mattsson, Anna Jörgensdotter och Gunnar D Hansson.

Börje Ulander, ordförande i Eyvind Johnson-sällskapet, är förväntansfull.

– Jag tycker det är jättebra och ambitiöst och med större lokal anknytning än tidigare, mer riktat mot Eyvind som författare.

Folketshusföreningen och Författarcentrum norr har också varit med i planeringen och Björknäsgymnasiet är involverat med sin poesitävling Poesi-Boden.

I år är sista året som det finns garanterad finansiering.

– Men jag hoppas att vi i år ska göra arrangemanget till något omistligt i Boden, så att det fortsätter att ticka på, säger Susann Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda

Ämnen du kan följa