EU redo för sanktioner mot Turkiet

EU är redo för sanktioner mot Turkiet – men bara vad gäller borrandet efter olja och gas utanför Cypern.

11 november 2019 10:29

När EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen godkändes det formella ramverket för hur sanktioner kring Cypern-borrandet ska fungera.

Nästa steg kan bli förslag om att ta fram personer eller enheter för den här listan och så får vi se om och när det sker, säger utrikeschefen Federica Mogherini på sin presskonferens efter mötet.

Tanken är att personer eller enheter som är ansvariga för borrningsverksamhet i Cyperns territorialvatten, som inte godkänts av Cypern, ska kunna få sina eventuella tillgångar i EU frysta och dessutom vägras inresa till EU. Det gäller även personer som ger finansiellt, tekniskt eller materiellt stöd till verksamheten – eller till och med "har samröre med de ovannämnda".

Sanktionerna ska alltså enbart gälla de borrningar utanför det internationellt icke-erkända utbrytarområdet Nordcypern som det erkända Cypern länge irriterat sig på. Utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att de styrande i Turkiet kommer att tolka oljesanktionerna som en kritik även mot landets agerande i Syrien.

Det är två separata frågor. Turkiet är fullt kapabelt att se vilken typ av beslut det är som vi fattar, säger Linde efter mötet.
Fakta: Beslut i Bryssel

På EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen diskuteras bland annat situationen i Afghanistan, kring Persiska viken och i Sudan. Ministrarna åt lunch med Sudans nye premiärminister Abdalla Hamdok för att diskutera vad EU kan göra för att hjälpa den övergångsregering som leder landet efter förre diktatorn Omar al-Bashirs avgång i våras.

I det här fallet har vi en god nyhet som kan bli en framgång inte bara i sig själv, utan också genom att inspirera regionen, Afrika och arabvärlden, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini efter mötet.

Ministrarna fastslog samtidigt det juridiska ramverket kring eventuella framtida sanktioner mot personer och företag som deltagit i otillåtet borrande efter olja och gas utanför Cypern. Dessutom förlängdes i ytterligare ett år sanktionerna mot 25 personer i Venezuela som anses agera på ett sätt som "undergräver demokratin, rättsstaten och respekten för de mänskliga rättigheterna".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!