"En del utav Malmberget som försvinner"

Sakta men säkert försvinner Malmberget. Tydligare än torget stängslas in blir det knappast. ”Det är en epok som försvinner”, säger Thage Johansson, 82.

Stängslet slukar mer och mer av Malmberget, nu senast torget.

Stängslet slukar mer och mer av Malmberget, nu senast torget.

Foto: Lisa Eriksson

Malmberget2019-10-04 21:53

Bit för bit kryper stängslet allt närmare samhället och längre ifrån gruvhålet. Nu stängslas torget i Malmberget in som ännu en del av avvecklingen till förmån för gruvbrytningen.
– När torget ska bort är det en del utav Malmberget som försvinner, och det var ju en viktig del i vårat liv och leverne, säger Thage Johansson.

I snart 82 år har han bott i Malmberget, och han minns torget som en mötesplats med mycket liv och rörelse. 
– Man måste gå tillbaka och tänka på historiken, torget var ju det ställe där man träffades. Men det var som en helt annan epok, nu går alla och väntar på att man måste flytta, säger Thage Johansson.

Det är för att bereda mark för gruvbrytningen som i stort sett hela torget rivs. Området stängslas in för att hålla obehöriga borta. Stängslets utbredning väcker starka känslor.
– De stänger av delar av Malmberget eftersom, det är det som känns så jäkla jobbigt. Rätt var det är så kommer det upp något stängsel på ställen där man varit i farten på förut. Sen dröjer det ett tag så kommer det något stängsel till, säger Thage Johansson.

Men han väljer att försöka vara positiv i den bedrövelse som är, som han uttrycker det. 
 – Det är en epok som försvinner, men det är frågan om man ska gräva ner sig eller om man ska följa med i utvidgningen, säger Thage Johansson och fortsätter: 
– Man har fått följa med historien, på gott och ont. 

Thage Johansson minns det gamla torget som fullt av liv och rörelse. "Jag var här och fikade mycket", säger han.
Thage Johansson minns det gamla torget som fullt av liv och rörelse. "Jag var här och fikade mycket", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!