Vändningen: Koalitionen håller

Fyrpartikoalitionens samarbete fortsätter. Det står nu klart efter torsdagens krismöte.

Sven Tornberg (C) och Anders Rönnqvist (SJVP) fortsätter att samarbeta i fyrpartikoalitionen tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna.

Sven Tornberg (C) och Anders Rönnqvist (SJVP) fortsätter att samarbeta i fyrpartikoalitionen tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-17 22:38

Det var ett möte som skulle leda till slutet på koalitionen efter bara ett års samarbete. Det var i alla fall inställningen hos flera av Norrbottens Medias källor inifrån koalitionen. Men något hände innan eller under mötet.

För efter fyra timmars manglande har man nu kommit överens om att meningsskiljaktigheterna inte ska räcka för att kasta bort makten man nu har fått i Haparanda.

– Vi hade jättebra diskussioner kring det här. Vi fortsätter samarbetet i avvaktande på kommunrevisionens granskning. Fram till dess ska vi ha ett arbetssätt som bygger på att skapa förtroende bland tjänstemännen, säger Sven Tornberg (C).

– Vi kan inte ha personal som mår dåligt på jobbet. Vi har en jättebra personal som är lojal och jobbar för kommunens bästa, fortsätter kommunalrådet.

Det var en väldigt ansträngd relation innan mötet. Vad hände?

– Vi hade bra diskussioner och vi har enats om att arbetssättet måste vara sådant att tjänstemän känner att de har arbetsro.

Innan torsdagens möte hade partierna helt olika syn på vad en politikers uppgift är i förhållande till tjänstemän. Sjukvårdspartiet pekades ut som partiet som agerade fel i frågan av bland andra kommunalrådet. Sjukvårdspartiet menar å andra sidan att de har blivit obekväma för att de har grävt i ärenden som kommunen kanske inte önskar skulle komma fram.

Fick någon sida lägga sig platt?

– Det har varit ett givande och ett tagande från båda håll, säger Sven Tornberg (C).

Niklas Olsson (M):

– Koalitionssamarbetet fortsätter och kommunrevisionen utreder arbetsmiljön vidare, med början tidigast 31 oktober. Till dess använder vi ett arbetssätt som skapar förtroende hos tjänstemännen.

Koalitionen fortsätter alltså tillsvidare. Men för bara ett par dag sedan skyllde partierna på varandra och riktade bakom kulisserna grova anklagelser mot varandra. Det försvinner inte över en natt. En spricka finns fortfarande. Men nu ska partierna försöka gå vidare. 

Sjukvårdspartiet menar fortfarande att man inte har misstolkat sina uppdrag som politiker, men säger att man ämnar att tänka efter extra när man kontaktar tjänstemän i fortsättningen.

– Vi har inte gjort några fel. Det som har oroat förvaltningen är att vi har politiker som har agerat. Men vi kommer i fortsättningen att tänka på hur vi närmar oss professionen på ett sätt utan att stöta oss med någon, säger Anders Rönnqvist (SJVP).

Haparandas majoritet håller än så länge.
Haparandas majoritet håller än så länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!