Varken domstol eller polis vet var personerna befinner sig. Enda spåret som finns är att paret äger en fastighet i en by utanför Arvidsjaur.

Båda dömdes i februari 2016 till fängelse i sitt hemland. Mannen dömdes för människohandel och misshandel till elva års fängelse och kvinnan till åtta år för människohandel. Domarna fastställdes sedan i högre instans.

Paret greps ett år senare på Skavsta flygplats utanför Nyköping och häktades också av Nyköpings tingsrätt.

När åklagaren sedan begärde att paret skulle överlämnas till sitt hemland avslog tingsrätten åklagarens yrkande. Tingsrätten ansåg att det finns påtagliga grunder för att paret, om de överlämnas, skulle löpa risk för att utsättas för behandling i strid med artikel tre i Europakonventionen, det vill säga att "Ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning".

I det här fallet handlade det om att landets fängelser var överbelagda och man kunde inte garantera att de får en cell större än tre kvadratmeter.

Enligt kammaråklagare Pontus Bergsten på enheten mot internationell och organiserad brottslighet kan nu det aktuella landet garantera större cellyta.

Tingsrätten beslutade därmed att häkta paret i deras utevaro. När, eller rättare sagt om, paret grips kommer en förhandling att hålla i Luleå tingsrätt gällande att personerna ska överlämnas.