Dubbelpremiär för Dansinitiativet

Dansaren Marie Wårell hade fått nog. Det är den ytterst korta versionen till varför dansföreställningen ”Birds (come back to bones)” skapades.

19 april 2018 06:00

– Då hade jag gett upp idén om att bygga upp en professionell dansverksamhet i Norrbotten. Jag hade så länge talat om dans. Nu ville jag dansa istället, förklarar hon.

Sedan dess har en hel del hänt. Inte minst att det professionella kompaniet Dansinitiativet bildades i höstas i Luleå med Marie Wårell som verksamhets- och konstnärlig ledare. Då hade arbetet tillsammans med Fabian Wixe redan inletts och ”Birds (come back to bones)” blir kompaniets första publika föreställning.

– En dubbel premiär, säger Fabian Wixe.

Dansföreställningen har skapats av de två nämnda och är ett möte mellan två konstformer – dans och nycirkus.

– Vi gjorde föreställningen ”Layers” för fem år sedan. ”Birds (come back to bones)” är en fristående fortsättning på det arbetet. Men utan cirkuspålen vi använde oss av då. Och inte mig emot. Jag är ganska trött på att jobba med pålar. Istället har vi lagt in andra akrobatiska rörelsemönster från nycirkusen, säger Fabian Wixe.

Titel är också högst adekvat för hela föreställningens tematik.

– Jag fick idén förra hösten och studerade alla flyttfåglar som gav sig iväg. Också en liknelse för den arbetsrelation jag och Fabian har. Vi flyger iväg åt olika håll för nya upplevelser och sedan möts vi igen. Det har varit signifikativt sedan vi lärde känna varandra 16 år gamla, säger Marie Wårell.

Fåglar och dess beteende är alltså betydelsebärande för föreställningens rörelsemönster där de två byggt material med hjälp av posterlappar där idéer skrivits upp, förkastats eller överlevt. Dessutom har duon varit uppmärksam på att försöka undvika det som benämns ”våldtäktsdans”

– Den klassiska dansen i en viss form bygger i stort på stereotypa könsroller. En dekorativ primadonna som jagas, lyfts, kastats och slutligen bryts i en servil bakåtböj i den starka mannens famn. Det är en bild vi inte vill förmedla, menar Fabian Wixe.

Eftersom Dansinitiativet saknar lokal kommer föreställningen att visas i Konsthallen i Luleå 20-21 april. Först till hösten väntar turné i länet.

– Det handlar främst om att jag inte haft ork att ordna med en turnéplan och den marknadsföring det kräver. I detta projekt har jag förutom mitt ordinarie arbete som verksamhetsledare och konstnärlig ledare för Dansinitiativet, jobbat som koreograf och dansare. Jag var tvungen att välja bort något, säger Marie Wårell.

Dansinitiativet

Dansinitiativet är en fri dansgrupp baserad i Luleå.

Kompaniets syfte i huvudsak är att skapa rörelsebaserad scenkonst av hög kvalité i Norrbotten, med en vision om att bygga en organisation för den professionella dansen i länet som är hållbar över tid.

”Birds (come back to bones” är Dansinitiativets första produktion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa