Dubai-vd häktas i Allra-härvan

Ytterligare en toppchef häktas i härvan kring pensionsbolaget Allra. Evran Mersin, vd för Allras dotterbolag i Dubai, är häktad i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder ska utfärdas.

23 oktober 2017 10:24

40-årige Mersin misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Brotten ska ha begåtts under 2012. Genom sin advokat bestrider han alla anklagelser.

Mersin var tidigare bosatt i Sverige men är nu utflyttad. I folkbokföringen hänvisas till en adress i Dubai, men om det är där eller i något annat land som han befinner sig är oklart.

Kommenterar inte kontakt

Kammaråklagare Thomas Hertz säger att själva häktningsförhandlingen var snabbt avklarad. Men han kan inte kommentera om det har funnits någon kontakt med Evran Mersin.

Typiskt är, om man är häktad, att jag kan utfärda en europeisk arresteringsorder och internationell efterlysning. Det enklaste är att man hör av sig till mig och berättar när man kommer för bästa mottagande. En utlämningsprocess är inte alltid trevlig, beroende på vilket land det kan vara fråga om, säger Hertz.
Jag förutsätter att vi får tag på honom så fort det går.

En nyckelperson

Vid tiden för de misstänkta brotten var Evran Mersin en av nyckelpersonerna i finansbolaget Oak capital som Allra, som då hette Svensk fondservice, gjorde affärer med. Det är några av de affärer som är i fokus i utredningen.

I Oak capital arbetade Evran Mersin tillsammans med Olle Marcusson, som häktades för en dryg vecka sedan. Marcusson blev senare vd för fondbolaget i Luxemburg.

Dubaibolaget misstänks ha använts för att mjölka pensionsfonderna på pengar genom avancerade upplägg med finansiella instrument och höga avgifter.

Ytterligare misstänkta

Sedan tidigare är även Allras före detta vd Alexander Ernstberger häktad, något som ledde till att han hoppade av vd-posten i bolaget han är en av medgrundarna till och huvudägare i. Senast på fredag måste åklagaren besluta om han ska begära att Ernstberger och Marcusson förblir häktade.

I övrigt är Thomas Hertz förtegen om huruvida formella misstankar kan komma att riktas mot ytterligare personer.

Det är flera misstänkta kan jag konstatera. I övrigt kommer jag inte kommentera det.
Fakta: Allra

Allra verkade inom ramen för premiepensionssystemet. Som mest sparade 130 000 personer i bolagets fonder.

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av konsumentombudsmannen, som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

Inför en planerad börsintroduktion lockade Allra till sig flera kända svenskar till styrelsen, bland dem före detta justitieminister Thomas Bodström och näringslivsprofilen Ebba Lindsö.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. Svenska Dagbladet hade vid ungefär samma tid inlett en granskning av bolaget.

En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, har anmält Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Styrelseledamöterna hoppade av i rask takt när uppgifterna om Allra blev kända i media.

Regeringen tog i mitten av oktober tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholms län, efter att flera toppar inom Allra häktats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT