”America first” eller Kiruna first” är inget dumt motto. Samarbetsavtal sägs upp, folk slutar, det händer betydelsefulla saker i Kiruna.

Trumps överlevnad i politiken beror på om amerikaner fått det bättre och i Kiruna beror den nya kommunledningens överlevnad på samma sak. Eller att mängden upplever att helheten är bättre.

Kan hända att de många förändringarna i kommunen skapar en osäkerhet bland tjänstemän vilket är förståeligt, kompetent folk slutar. Problemet är att de som röstar vid valet vill just ha förändring vilket Gunnar Selberg(C) som har mest förtroende i kommunen försöker förändra. Valkampanjen har varit tydlig.

Har förmånen att få sitta med och ”tycka till” Kirunas politiska majoritet i minoritet. Kommunens kostnader tvingar fram prioriteringar som måste komma, vilket tidigare kommunledning också insåg. Var ska man då spara? Besparingarna kommer efter valet, satsningarna innan nästa val.

Att kalla politiken oseriös är magstarkt sagt redan efter 15 dagars styre. Att inte förändra kraftigt vore svikna löften av Centerpartiet framförallt. Det är det som gjorde centern till enorma vinnare valet 2018, med stöd av övriga partier i ledning. Att kalla politiken för Trumphism efter 14 dagar säger mer om andra än om Trumph och den nya kommunledningen.

Det finns flera nya unga, ledande och kreativa politiker i nya kommunledningen, medelåldern har sjunkit som en sten. Det är unikt och positivt för Kiruna Kommun, vilket är bra långsiktigt. Återstår att se hur samarbeten och samverkan kommer att fungera, men 14 dagar är en kort tid att döma något som ska pågå i 4 år.